poniedziałek, 9 listopada 2015

Gravlax z wiśniówką, sosem chrzanowym z kiszonymi burakami i jadalną ziemią

Gravlax z wiśniówką, znakomita przekąska na co dzień i od święta, pomysł na świąteczne danie, podany z sosem jogurtowo-chrzanowym z dodatkiem kiszonych buraków. Czasami znakomite potrawy są bardzo proste w przygotowaniu, czemu częściej nie podawać ich na stół?

Sprawdźcie ten przepis koniecznie :)


Czas przygotowania:

Składniki:


  • 300 g surowego łososia ze skórą,
  • 2 buraki starte na tarce,
  • 3 łyżki soli morskiej,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 1 pęczek koperku,
  • 30 ml wiśniówki,
  • skórka z połowy cytryny,
Sos chrzanowy z kiszonymi burakami
  • 180 g gęstego jogurtu,
  • 3 łyżki soku z kiszonych buraków,
  • 2 plastry kiszonych buraków (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • cukier, sól i pieprz do smaku.
Jadalna ziemia
  • 50 g pumpernikla,
  • 10 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżka tartego parmezanu.
Do przybrania 
  • zioła i czerwony kawior.


Przygotowanie:
  1. Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem, położyć ma foli spożywczej skórą do dołu. Natrzeć mieszanką soli, cukru, wiśniówki i skórki z cytryny. Na wierzchu wyłożyć starte buraki i szczelnie owinąć folią. Obciążyć i wstawić do lodówki na 48 godzin.
  2. Z łososia usunąć marynatę, odciąć skórę, osuszuć ręcznikiem. Posiekać koperek i wyłożyć na rybę, przed podaniem pokroić w cienkie plastry.
  3. Sos: zmiksować wszystkie składniki, doprawić do smaku.
  4. Jadalna ziemia: zmiksować wszystkie składniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz