sobota, 24 października 2015

Weekendowe śniadanie w 15 minut. Pasta z wędzonej makreli na grzance

Chrupiące śniadanie w 15 minut, grzanki z pastą z wędzonej makreli z kremowym serkiem i chrupiącymi dodatkami... na szybko, na śniadanie lub kolację, na przekąskę koktajlową, na raz :).



Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 9

Składniki:

  • 9 kromek pieczywa tostowego,
  • 2 łyżki masła,
Farsz:

  • 1/2 wędzonej makreli,
  • serek Philadelfia,
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli,
  • 1 ogórek konserwowy posiekany,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz,
  • słonecznik,
  • kiełki lub świeże zioła do przybrania.


Przygotowanie:
  1. Z pieczywa wyciąć krążki przy pomocy rantu cukierniczego lub szklanki, każdy kawałek posmarować roztopionym masłem z obydwu stron, włożyć do metalowej formy na muffiny formując koszyczek. Piec w 200 stopniach kilka minut (do zrumienienia).
  2. Serek wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, cebulą, ogórkiem i przyprawami. Dodać mięso ryby rozdrobnione widelcem (bez ości i skóry), wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
  3. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Gorące grzanki napełnić pastą, posypać ziarnami słonecznika i kiełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz