poniedziałek, 5 października 2015

Francuska tarta grzybowa z dwoma serami w 35 minut

Prosta, pyszna i szybka w przygotowaniu tarta francuska z aksamitnym farszem pachnącym grzybami i tymiankiem... czego chcieć więcej :). Kilka składników a efekt znakomity, polecamy na ciepło i zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać solo z lampką wina, lub jako dodatek do zupy.

Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób maksymalnie skrócicie czas przygotowania, ale jeśli Wam się nigdzie nie śpieszy możecie samodzielnie przygotować ciasto np. wg. tego przepisu...

Sery i inne francuskie specjały do kupienia w sklepach Lidl Polska podczas Tygodnia Kuchni Francuskiej (od 5 października).




Czas przygotowania: 35 minut
Porcje: 10

Składniki:
  • 250 g świeżych borowików lub innych grzybów,
  • 200 g miękkiego sera koziego (polecamy Petit chèvre doux),
  • 100 g startego sera żółtego miękkiego np. Petit Livarot,
  • 70 g śmietany 30%,
  • 3 jaja,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki posiekanej cebuli,
  • 1 łyżka posiekanego tymianku,
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub posiekany ząbek,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól i biały pieprz.




Przygotowanie:

  1. Grzyby wyczyścić pędzelkiem (nie moczyć w wodzie), pokroić duże kawałki, połówki lub ćwiartki, małe zostawić w całości.
  2. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać grzyby, szczyptę soli i sok z cytryny, smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut żeby odparować wodę.
  3. Jaja, ser kozi i śmietanę zmiksować na gładką masę, dodać ser żółty, czosnek, tymianek i grzyby, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  4. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, dokładnie wylepić brzegi i odciąć nadmiar ciasta, nakłuć dno widelcem, wylać farsz.
  5. Wstawić do gorącego piekarnika (grzanie góra-dół) 180 stopni na 30 minut.

Bon appetit :) 


1 komentarz: