W tym roku do przepisu na pyszne konfitury z owoców dzikiej róży i głogu z kokosową nutą dorzucamy powidła z głogu z cynamonem.
To prawda, trochę trzeba się przy nich napracować :) ale zachęcamy do korzystania z darów natury o wyjątkowych walorach zdrowotnych. Głóg ozdobny (dwuszyjkowy głóg pośredni o czerwonych kwiatach) jest pozbawiony tych właściwości więc zrywajcie owoce z drzew, które wiosną obsypują się białymi lub bladoróżowymi kwiatami.
Przetwory z głogu, bogate w związki flawonoidowe, wspomagają pracę serca i obniżają ciśnienie, są też źródłem witaminy C, A i witamin z grupy B.
To prawda, trochę trzeba się przy nich napracować :) ale zachęcamy do korzystania z darów natury o wyjątkowych walorach zdrowotnych. Głóg ozdobny (dwuszyjkowy głóg pośredni o czerwonych kwiatach) jest pozbawiony tych właściwości więc zrywajcie owoce z drzew, które wiosną obsypują się białymi lub bladoróżowymi kwiatami.
Przetwory z głogu, bogate w związki flawonoidowe, wspomagają pracę serca i obniżają ciśnienie, są też źródłem witaminy C, A i witamin z grupy B.
- 2 kg owoców głogu,
- 300 - 600 g brązowego cukru,
- 3 jabłka,
- 1 szklanka wody,
- sok z jednej cytryny,
- sok z jednej pomarańczy,
- 2 kawałki po 10 cm kory z cynamonu,
- 4 goździki.
Przygotowanie:
- Owoce głogu umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na min. jeden dzień.
- Rozmrozić, ostrym nożykiem usunąć nasiona. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić mikserem. Przyprawy wyłożyć na kawałek gazy, rozdrobnić tłuczkiem do mięsa, zawiązać w saszetkę żeby można było łatwiej je usunąć z rondla. Owoce włożyć do rondla zalać wodą, dodać sok z pomarańczy i cytryn, paczuszkę z przyprawami i cukier, gotować 30-40 minut.
- Usunąć przyprawy, owoce zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito).
- Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do ostygnięcia do góry dnem lub pasteryzować 10 minut.
pięknie udekorowane
OdpowiedzUsuńW opisie głogu dokonano pewnego pomieszania gatunków. Głóg ozdobny z czerwonymi kwiatami, to głóg pośredni, powstały ze skrzyżowania głogu jednoszyjkowego (z jedną pestką i głogu dwuszyjkowego (z 2-3 pestkami). Głóg ozdobny z rzadka zawiązuje owoce. Z kolei głóg szkarłatny to odmiana północnoamerykańska o dużych, jadalnych owocach i walorach zdrowotnych głogu jedno- i dwuszyjkowego.
OdpowiedzUsuńDziękujemy za uwagi, chodzi o głóg pośredni dwuszyjkowy, bardzo popularne drzewo ozdobne.
UsuńPani Małgosiu...przecież gość pisze,że głóg ozdobny z rzadka zawiązuje owoce...a pani swoje :)
OdpowiedzUsuńGość się zna bo to co pisze o rzadkim u nas głogu szkarłatnym...to prawda.
Nieznany ma rację. Mieszkam w Kanadzie i właśnie robię powidła z głogu północnoamerykańskiego ...tak trafiłam tutaj. Przepis obiecujący, Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń