Powidła śliwkowe, niskosłodzone, znakomite do ciast, deserów, kanapek i mięsnych sosów. Powidła śliwkowe to także ważny składnik świątecznego piernika. W wersji podstawowej śliwki smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia.
Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia.
Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia.
Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek, dojrzałych i miękkich,
- 10-100 g cukru,
- 100 g czekolady deserowej (50% kakao),
- cynamon w kawałkach,
- 1 pomarańcza,
- 1/2 szklanki macerowanych czarnych porzeczek pozostałych po wyrobie cassisa (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śliwki przełożyć do szerokiego rondla z grubym dnem, dodać sok z pomarańczy i cukier, wymieszać. Gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu kiedy owoce się rozpadną (ok. 30 minut).
- Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i macerowane porzeczki (opcjonalnie), wymieszać. Gorące przełożyć do wyprażonych słoików, w każdym umieścić kawałek kory cynamonu. Pasteryzować 10 minut. Gorące wyjąć z wody i wystudzić do góry dnem.
ale muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuń