poniedziałek, 14 września 2015

Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko

Powidła śliwkowe, niskosłodzone, znakomite do ciast, deserów, kanapek i mięsnych sosów. Powidła śliwkowe to także ważny składnik świątecznego piernika. W wersji podstawowej śliwki smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia.

Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia.


Czas przygotowania:

Składniki:
  • 2 kg śliwek węgierek, dojrzałych i miękkich,
  • 10-100 g cukru,
  • 100 g czekolady deserowej (50% kakao),
  • cynamon w kawałkach,
  • 1 pomarańcza,
  • 1/2 szklanki macerowanych czarnych porzeczek pozostałych po wyrobie cassisa (opcjonalnie).



Przygotowanie:
  1. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śliwki przełożyć do szerokiego rondla z grubym dnem, dodać sok z pomarańczy i cukier, wymieszać. Gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu kiedy owoce się rozpadną (ok. 30 minut).  
  2. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i macerowane porzeczki (opcjonalnie), wymieszać. Gorące przełożyć do wyprażonych słoików, w każdym umieścić kawałek kory cynamonu. Pasteryzować 10 minut. Gorące wyjąć z wody i wystudzić do góry dnem.


1 komentarz: