niedziela, 13 września 2015

Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - zupa jogurtowa z pęczakiem, sałatką owocową, prażonymi migdałami i magicznym pyłem

Kolejna propozycja śniadania na rozpoczęcie roku szkolnego to bardzo pożywna, gorąca zupa jogurtowa z kaszą pęczak, w której rozsmakują się nie tylko dzieci :)
Aksamitna zupa pachnąca różą i cynamonem tworzy niezwykle udane połączenie z sałatką owocową z dodatkiem awokado, świeżymi ziołami, słodkim miodem i kwaskowatą melasą z granatów. Świeżo uprażone migdały przyjemnie chrupią na zębach, a pył różany ze zmielonych płatków dzikiej róży dodaje zupie magii i witaminy C.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno tak być skomponowane, by dostarczyć organizmowi dziecka niezbędnych składników do budowy tkanek kości, mięśni, krwi i odpowiednich rezerw tłuszczu, oraz do produkcji ciepła i energii na wiele godzin.  Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są cennym źródłem składników odżywczych, białka, soli mineralnych i witamin, dzięki którym dzieci mogą prawidłowo funkcjonować, oddychać, poruszać się,  myśleć, reagować... cieszyć się życiem.

Zupę można podać także w wersji wytrawnej z dodatkiem posiekanych warzyw (pomidorów, ogórków, cukinii itd.), latem i wiosną dodać więcej chłodzących ziół, zimą rozgrzewających przypraw. Sałatka powinna być dostosowana do sezonu, żeby w pełni wykorzystać krajowe dojrzałe owoce i warzywa.

Zobacz także przepis na mleczne śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym.



Porcje: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

Zupa
  • 250 g jogurtu (gęstego i tłustego),
  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • 700 ml wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru nieratyfikowanego,
  • 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków dzikiej róży lub 1/2 łyżeczki wody różanej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.
Sałatka owocowa
  • 100 g sezonowych owoców (np. borówek i jabłek),
  • 1/4 awokado,
  • 10 g płatków migdałów,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 1 łyżka melasy z granatów,
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (mięty, bazylii, bazylii tajskiej, estragonu lub mieszanka tych ziół).
Czarodziejski pył
  • Garść suszonych płatków dzikiej róży zmielić na pył przy pomocy młynka do kawy.



Przygotowanie:
  1. Pęczak wypłukać na sicie, przełożyć do rondla, dodać wodę i szczyptę soli, zagotować, gotować 15 minut na średnim ogniu.
  2. W między czasie przygotować sałatkę owocową. Owoce umyć, odsączyć, jabłko i awokado obrać i pokroić w kostkę wielkości borówek, wymieszać z miodem, melasą z granatów i posiekanymi ziołami, odstawić na bok. Migdały uprażyć na suchej patelni.
  3. Jogurt ubić z jajkiem, brązowym cukrem, cynamonem i płatkami róży, dodać kilka łyżek gorącego wywaru z kaszą żeby zahartować jogurt, wymieszać i dodać do kaszy. Ponownie zagotować na średnim ogniu cały czas mieszając (ok. 5 minut). 
  4. Zupę przelać do miseczek, na wierzchu położyć porcję sałatki owocowej, posypać prażonymi migdałami i magicznym pyłem różanym.  
Smacznego :)


2 komentarze: