sobota, 4 lipca 2015

Sernik brzoskwiniowo-lawendowy na spodzie oreo

Pyszny i aromatyczny deser wakacyjny na zimno. Soczyste owoce, subtelny aromat lawendy, lekka konsystencja sernika i chrupiący, mocno kakaowy spód oreo. Bardzo udane połączenie, znakomite na upalne dni oraz żeby uczcić ponad 4000 fanów na facebooku :)

Dziękujemy Wam Kochani :)



Porcja: forma 22 cm

Składniki:

Spód
  • 150 g ciastek oreo (bez kremu),
  • 80 g oleju kokosowego,
Masa
  • 500 g sera mielonego na sernik,
  • 430 g brzoskwiń,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 12 płatków żelatyny (20 g),
  • 8-10 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka suszonych,
  • ok. 3-6 łyżek cukru pudru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cukru.
Do przybrania
  • kwiaty jadalne (u mnie lawenda, szałwia, bratki),
  • owoce sezonowe (np. brzoskwinie, borówki, truskawki, winogrona).





Przygotowanie

Spód:
  1. Olej kokosowy zostawić w temperaturze pokojowej. Jeśli temperatura otoczenia jest poniżej 23 stopni lekko podgrzać do uzyskania ciekłej konsystencji.
  2. Herbatniki pozbawione kremu zmiksować na pył, dodać olej i ponownie zmiksować do połączenia składników. 
  3. Masę rozsmarować na dnie tortownicy, wygładzić dnem szklanki. Wstawić do zamrażarki.
Masa:
  1. Śmietanę zagotować z kwiatami lawendy, wystudzić pod przykryciem, przecedzić przez sito i usunąć kwiaty. W zimnej namoczyć żelatynę, po 5 minutach lekko podgrzać mieszając (do rozpuszczenia żelatyny). 
  2. Brzoskwinie przekroić na pół, wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, gotować 1-3 minuty (im bardziej dojrzałe owoce tym krócej gotować). Przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody i wystudzić, zimne odsączyć na sicie. Zdjąć skórę, pokroić w mniejsze kawałki i zmiksować w malakserze. 
  3. Do brzoskwiń dodać ser i zmiksować. 
  4. Do śmietany dodać stopniowo 3 łyżki masy serowej, wymieszać, przelać śmietanę do masy serowej wymieszać.
  5. Na zmrożony spód wylać kilka łyżek masy serowej. Masa szybko się zetnie i nic nie będzie przeciekało bokami. Wylać pozostałą masę, schłodzić w lodówce.
  6. Przed podaniem przybrać owocami i kwiatami.
Smacznego :)






4 komentarze:

  1. śliczna ceramika!
    a sernik również niczeego sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuj za sernik "niczego sobie" ;) . Ceramika wyjątkowo wszechstronna i praktyczna :) np. taka to zwykła/niezwykła forma do zapiekania może być znakomitą tacą, paterą na ciasta i owoce, oraz dużym półmiskiem do serwowania mięs i wędlin. Dobrze wygląda w piekarniku i na świątecznym stole :) , no i można myć w zmywarce.
      serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Nigdy nie jadła i nie używałam w kuchni kwiatów szałwii. Zapach jest intensywny czy raczej łagodny, zastanawiam się jak to się komponuje z owocami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwiaty szałwii lekarskiej, która rośnie w moim ogródku, mają delikatny zapach truskawek :)

      Usuń