Ciepło, bardzo ciepło :)
Dla ochłody bardzo orzeźwiająca lemoniada z ogórków, macierzanki i lawendy, która nie tylko pięknie wygląda i pachnie ale też jest ziołem, którym można aromatyzować napoje, desery, makarony, potrawy z mięsa i ryb.
Kilka kropli oliwy lub oleju dodanych do lemoniady poprawią przyswajanie witamin.
Polecam i pozdrawiam chłodno ;)
Dla ochłody bardzo orzeźwiająca lemoniada z ogórków, macierzanki i lawendy, która nie tylko pięknie wygląda i pachnie ale też jest ziołem, którym można aromatyzować napoje, desery, makarony, potrawy z mięsa i ryb.
Kilka kropli oliwy lub oleju dodanych do lemoniady poprawią przyswajanie witamin.
Polecam i pozdrawiam chłodno ;)
Składniki:
- 6 ogórków,
- 6 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka suszonych,
- kilka gałązek macierzanki cytrynowej lub tymianku,
- 1 cytryna,
- 1 pomarańcza,
- 500 ml wrzącej wody,
- miód lub syrop z agawy do smaku,
- kilka kropli oliwy lub oleju (opcjonalnie).
Do podania:
- lód.
Do przybrania:
- kwiaty lawendy, gałązki macierzanki.
Przygotowanie:
- Lawendę i macierzankę zalać wrzątkiem, wystudzić pod przykryciem.
- Ogórki obrać, przeciąć na pół i usunąć nasiona, pokroić w kawałki. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, napar ziołowy. Całość zmiksować i dosłodzić.
- Schłodzić, podawać z lodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz