7/04/2015

Lemoniada lawendowa z ogórkiem

Ciepło, bardzo ciepło :)
Dla ochłody bardzo orzeźwiająca lemoniada z ogórków, macierzanki i lawendy, która nie tylko pięknie wygląda i pachnie ale też jest ziołem, którym można aromatyzować napoje, desery, makarony, potrawy z mięsa i ryb.
Kilka kropli oliwy lub oleju dodanych do lemoniady poprawią przyswajanie witamin.

Polecam i pozdrawiam chłodno ;)

Składniki:
  • 6 ogórków,
  • 6 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka suszonych,
  • kilka gałązek macierzanki cytrynowej lub tymianku,
  • 1 cytryna,
  • 1 pomarańcza,
  • 500 ml wrzącej wody,
  • miód lub syrop z agawy do smaku,
  • kilka kropli oliwy lub oleju (opcjonalnie).
Do podania:
  • lód.
Do przybrania:
  • kwiaty lawendy, gałązki macierzanki.

Przygotowanie:
  1. Lawendę i macierzankę zalać wrzątkiem, wystudzić pod przykryciem.
  2. Ogórki obrać, przeciąć na pół i usunąć nasiona, pokroić w kawałki. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy, napar ziołowy. Całość zmiksować i dosłodzić.
  3. Schłodzić, podawać z lodem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger