środa, 1 lipca 2015

Hummus z bobu

Rewelacyjne połączenie bobu z sezamem i curry. Znakomita pasta śniadaniowa lub przystawka do podania z pieczywem, podpłomykami, chlebkami naan lub nachosami. Świetnie smakuje także jako pasta do makaronu i dip do warzyw.
Hummus z bobu jest lżejszy i mniej wymagający w przygotowaniu niż hummus z cieciorki.

Składniki:
  • 300 g bobu,
  • 2-3 łyżki tahini,
  • ok. 100 ml zimnej wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 czubata łyżeczka madras curry,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.
Do podania:
  • ulubione świeże zioła (natka pietruszki, tymianek, koperek, oregano, mięta, kolendra lub inne).



Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska

Przygotowanie:

  1. Bób umyć, odsączyć na sicie. W rondlu zagotować wodę z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczką cukru, wsypać bób i gotować 8 minut. 
  2. Ugotowany bób przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie, obrać.
  3. Bób przełożyć do miksera, dodać tahini, oliwę, czosnek, curry, sok z cytryny i połowę wody, zmiksować na gładko. W trakcie miksowania dodawać pozostałą wodę (do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji, pasta do makaronu i dip mogą być rzadsze). Doprawić do smaku solą, pieprzem 




2 komentarze: