sobota, 27 czerwca 2015

Odwrócone ciasto jogurtowe z czereśniami i kwiatami lipy

No i stało się, mamy wakacje :) Na sezon letni polecam numer 1 wypieków wakacyjnych w moim domu: pyszne, lekkie, zdrowe i nie wymagające ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ciasto, które obowiązkowo powinno wejść do wakacyjnej karty deserów ;) . W tym przepisie z czereśniami ale mogą też być inne owce, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie...
Lato i wakacje nierozłącznie kojarzą mi się z kwitnącymi lipami, a że są to kwiaty jadalne i do tego zdrowe polecam dodawanie lipy do przygotowywanych potraw, zwłaszcza deserów.


Porcja: tortownica 22 cm

Składniki:
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej),
  • 500 g jogurtu gęstego Bakoma, 
  • 50 g oleju kokosowego lub słonecznikowego,
  • 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego Diamant lub białego drobnego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 500 ml wydrylowanych czereśni,
  • 2 łyżki grubego cukru,
  • 2 łyżki suszonych kwiatów lipy zmielonych na pył (opcjonalnie),
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny.
  • tłuszcz do posmarowania papieru/formy.
Do przybrania:
  • cukier puder,
  • świeże kwiaty lipy (opcjonalnie).



Przygotowanie:
  1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, papier posmarować tłuszczem.
  2. Owoce wymieszać z grubym cukrem trzcinowym i pudrem lipowym, wyłożyć na dno formy.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Olej kokosowy lekko podgrzać, żeby się stopił. Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. 
  4. Jajka (o temperaturze pokojowa) ubić z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 7 minut), dodać letni olej, sok i skórkę z połowy cytryny, delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  5. Dodać jogurt i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać.
  6. Ciasto wylać na owoce, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  (funkcja góra-dół) na ok. 40 minut lub dłużej (do suchego patyczka). Jeśli ciasto będzie się przypalało z wierzchu nakryć papierem do pieczenia.
  7. Wyjąć i lekko przestudzić, ściąć wybrzuszony wierz ciasta, przełożyć do góry dnem na tortownicę lub talerz. Wystudzić.
  8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, przybrać świeżymi kwiatami lipy.





4 komentarze:

  1. Jogurcikowe ciasto z owocami - zawsze pyszne, a czym więcej jogurtu tym lepsze.
    To wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się jego konsystencja. Niby zbite, ale też takie wilgotne się wydaje...pycha :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń