No i stało się, mamy wakacje :) Na sezon letni polecam numer 1 wypieków wakacyjnych w moim domu: pyszne, lekkie, zdrowe i nie wymagające ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ciasto, które obowiązkowo powinno wejść do wakacyjnej karty deserów ;) . W tym przepisie z czereśniami ale mogą też być inne owce, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie...
Lato i wakacje nierozłącznie kojarzą mi się z kwitnącymi lipami, a że są to kwiaty jadalne i do tego zdrowe polecam dodawanie lipy do przygotowywanych potraw, zwłaszcza deserów.
Porcja: tortownica 22 cm
Lato i wakacje nierozłącznie kojarzą mi się z kwitnącymi lipami, a że są to kwiaty jadalne i do tego zdrowe polecam dodawanie lipy do przygotowywanych potraw, zwłaszcza deserów.
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej),
- 500 g jogurtu gęstego Bakoma,
- 50 g oleju kokosowego lub słonecznikowego,
- 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego Diamant lub białego drobnego,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 500 ml wydrylowanych czereśni,
- 2 łyżki grubego cukru,
- 2 łyżki suszonych kwiatów lipy zmielonych na pył (opcjonalnie),
- sok i skórka otarta z połowy cytryny.
- tłuszcz do posmarowania papieru/formy.
Do przybrania:
- cukier puder,
- świeże kwiaty lipy (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, papier posmarować tłuszczem.
- Owoce wymieszać z grubym cukrem trzcinowym i pudrem lipowym, wyłożyć na dno formy.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Olej kokosowy lekko podgrzać, żeby się stopił. Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- Jajka (o temperaturze pokojowa) ubić z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 7 minut), dodać letni olej, sok i skórkę z połowy cytryny, delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
- Dodać jogurt i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać.
- Ciasto wylać na owoce, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (funkcja góra-dół) na ok. 40 minut lub dłużej (do suchego patyczka). Jeśli ciasto będzie się przypalało z wierzchu nakryć papierem do pieczenia.
- Wyjąć i lekko przestudzić, ściąć wybrzuszony wierz ciasta, przełożyć do góry dnem na tortownicę lub talerz. Wystudzić.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem, przybrać świeżymi kwiatami lipy.
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńJogurcikowe ciasto z owocami - zawsze pyszne, a czym więcej jogurtu tym lepsze.
OdpowiedzUsuńTo wygląda bardzo zachęcająco.
Zgadzam się w 100% :)
UsuńBardzo podoba mi się jego konsystencja. Niby zbite, ale też takie wilgotne się wydaje...pycha :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/