czwartek, 18 czerwca 2015

Lody jogurtowo-morelowe

Lody można przygotować z owoców pozostałych po wyrobie nalewki morelowej. Pięć minut pracy, mrożenie i pyszny domowy deser gotowy. Do przygotowania w maszynce do lodów lub przy pomocy blendera. Polecam bardzo :)



Składniki:

z owoców pozostałych po nalewce:
  • owoce pozostałe po przygotowaniu nalewki (ok. 250 g),
  • 400 g gęstego jogurtu.
lub 
ze świeżych owoców:
  • 500 g świeżych moreli,
  • 200 g cukru,
  • 400 g gęstego jogurtu.
Świeże owoce trzeba wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki. Wodę zagotować z cukrem, włożyć owoce, zagotować, odstawić na min. 6 godzin. Po tym czasie odcedzić na sicie, miazgę owocową wykorzystać do przygotowania lodów, syrop do innych deserów lub napoi.


Przygotowanie bez maszynki do lodów:
  1. Morele zmiksować z jogurtem, wstawić do zamrażarki, chłodzić ok. 4 godziny. Co 30 minut wyjąć i dokładnie przemieszać łyżką lub zmiksować blenderem.

Przygotowanie w maszynce do lodów:
  1. Schłodzone morele i jogurt zmiksować, schłodzić w lodówce do 5 stopni.
  2. Włączyć maszynkę, przelać masę, ukręcić lody.

Podać w pucharkach lub rożkach do lodów.



Tkaniny lniane Kardelen by Mira design

6 komentarzy:

  1. Ten kolor! Są obłędne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mają piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaam! W sam raz dla ochłody ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń