poniedziałek, 25 maja 2015

Saudações de Lisboa

Kuchnia Portugalska to niezwykła mieszanka aromatów i smaków w prostych, często jednogarnkowych daniach, co Portugalczycy zawdzięczają między innymi Magellanowi, Vaso da Gama i innym żeglarzom, którzy przywozili egzotyczne przyprawy z morskich wypraw i kolonii w Afryce, Ameryce Płd. i Azji.  

Saudações de Lisboa to najlepszy przykład tej kuchni. Banalnie prosta zupa, gdzie w jednym garnku znajdziemy ryby, owoce morza, znakomite warzywa i aromatyczną wieprzowinę. Nie mogło oczywiście zabraknąć oliwy, oliwek i pikantnych przypraw.  






Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 4-6

Składniki:
  • Zupa wiosenna 9-składników Hortex,
  • 400 g ryb morskich (np. dorsz, łosoś),
  • 200 g surowych krewetek (całych, nieobranych),
  • 250 ml białego wytrawnego wina,
  • 100 g pikantnej kiełbasy z papryką(porco, choriso itp.),
  • 100 g surowego boczku,
  • szklanka czarnych oliwek z pestkami,
  • 1000 ml bulionu,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5-1,5 łyżeczki płatków papryczek piri piri lub chili,
  • liść laurowy,
  • szczypta mielonego ziela angielskiego,
  • natka pietruszki lub kolendra,
  • sól i pieprz cayenne do smaku, 
  • oliwa.



Przygotowanie:
  1. W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony w cienkie paski boczek, dodać posiekaną cebulę i czosnek, kiełbasę w plastrach i krewetki, smażyć 2-3 minut.
  2. Wyjąć krewetki i obrać, pancerzyki przełożyć na patelnię, zalać winem, dodać piri piri, dusić na małym ogniu 5-7 minut, dodać bulion i zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito.
  3. Krewetkowy wywar przelać do rondla z kiełbasą i boczkiem, dodać przyprawy i Zupę wiosenną Hortex, na wierzchu położyć ryby pokrojone w duże kawałki. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, a następnie dodać krewetki i oliwki, doprawić do smaku. 
  4. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz