niedziela, 24 maja 2015

Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wyśmienitą wołowiną QMP

Słynny placek lotaryński to nic innego jak wytrawna tarta gdzie kruchy spód wypełnia migaine czyli masa śmietanowo-jajeczna i dodatki wg. własnych upodobań. Jakie dodatki? najlepiej te, które najbardziej lubicie lub te, które macie pod ręką :) 

Przepis zdobył II miejsce w krajowym konkursie "Mistrz Wołowiny QMP 2015"


Składniki:

Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g schłodzonego masła w kawałkach,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • 1 jajko,
  • masło do posmarowania formy,
  • płaska łyżeczka soli.
Nadzienie:
  • 150 g carpaccio wołowego QMP (z tzw. zrazówki),
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów,
  • 2 młode marchewki,
  • 20 liści czosnku niedźwiedziego (lub 3-4 łyżki suszonego),
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu,
  • 100 g startego żółtego sera, 
  • oliwa truflowa Monini,
  • 3 jaja,
  • 175 g śmietany 30%,
  • 125 g serka kremowego (np. Arla Apetina pomidory i bazylia),
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • biały pieprz,
  • sól morska.
Do posypania świeży krwawnik, rukola lub inne zioła.



Przygotowanie:
  1. Mąkę wymieszać z solą, dodać masło w kawałkach, jajko rozmącone z wodą, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Zagnieść ciasto krótko wyrabiając, żeby się nie ograło, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.
  2. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Formę posmarować masłem, przełożyć ciasto do formy, docisnąć i przyciąć brzegi oraz ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.   
  3. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piec 15 minut, po upieczeniu usunąć papier i fasolę, przestudzić. 
  4. Carpaccio skropić olejem, oprószyć pieprzem i solą, odstawić na 20 minut. Warzywa umyć i osuszyć. Szparagi, marchewkę i czosnek pokroić w cienkie paski.
  5. Jaja, śmietanę, serek kremowy i gałkę muszkatołową zmiksować. Dodać czosnek niedźwiedzi i parmezan, wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem i solą.
  6. Na podpieczony spód rozsypać połowę sera, wyłożyć szparagi, marchewkę i carpaccio, zalać masą jajeczną, z wierzchu posypać pozostałym serem. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz