Słynny placek lotaryński to nic innego jak wytrawna tarta gdzie kruchy spód wypełnia migaine czyli masa śmietanowo-jajeczna i dodatki wg. własnych upodobań. Jakie dodatki? najlepiej te, które najbardziej lubicie lub te, które macie pod ręką :)
Przepis zdobył II miejsce w krajowym konkursie "Mistrz Wołowiny QMP 2015"
Ciasto kruche:
Przepis zdobył II miejsce w krajowym konkursie "Mistrz Wołowiny QMP 2015"
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g schłodzonego masła w kawałkach,
- 1 łyżka zimnej wody,
- 1 jajko,
- masło do posmarowania formy,
- płaska łyżeczka soli.
Nadzienie:
- 150 g carpaccio wołowego QMP (z tzw. zrazówki),
- 1/2 pęczka zielonych szparagów,
- 2 młode marchewki,
- 20 liści czosnku niedźwiedziego (lub 3-4 łyżki suszonego),
- 1/2 szklanki tartego parmezanu,
- 100 g startego żółtego sera,
- oliwa truflowa Monini,
- 3 jaja,
- 175 g śmietany 30%,
- 125 g serka kremowego (np. Arla Apetina pomidory i bazylia),
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- biały pieprz,
- sól morska.
Do posypania świeży krwawnik, rukola lub inne zioła.
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z solą, dodać masło w kawałkach, jajko rozmącone z wodą, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Zagnieść ciasto krótko wyrabiając, żeby się nie ograło, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.
- Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Formę posmarować masłem, przełożyć ciasto do formy, docisnąć i przyciąć brzegi oraz ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piec 15 minut, po upieczeniu usunąć papier i fasolę, przestudzić.
- Carpaccio skropić olejem, oprószyć pieprzem i solą, odstawić na 20 minut. Warzywa umyć i osuszyć. Szparagi, marchewkę i czosnek pokroić w cienkie paski.
- Jaja, śmietanę, serek kremowy i gałkę muszkatołową zmiksować. Dodać czosnek niedźwiedzi i parmezan, wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem i solą.
- Na podpieczony spód rozsypać połowę sera, wyłożyć szparagi, marchewkę i carpaccio, zalać masą jajeczną, z wierzchu posypać pozostałym serem. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz