Kuchnia Portugalska to niezwykła mieszanka aromatów i smaków w prostych, często jednogarnkowych daniach, co Portugalczycy zawdzięczają między innymi Magellanowi, Vaso da Gama i innym żeglarzom, którzy przywozili egzotyczne przyprawy z morskich wypraw i kolonii w Afryce, Ameryce Płd. i Azji.
Saudações de Lisboa to najlepszy przykład tej kuchni. Banalnie prosta zupa, gdzie w jednym garnku znajdziemy ryby, owoce morza, znakomite warzywa i aromatyczną wieprzowinę. Nie mogło oczywiście zabraknąć oliwy, oliwek i pikantnych przypraw.
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 4-6
Składniki:
Przygotowanie:
Saudações de Lisboa to najlepszy przykład tej kuchni. Banalnie prosta zupa, gdzie w jednym garnku znajdziemy ryby, owoce morza, znakomite warzywa i aromatyczną wieprzowinę. Nie mogło oczywiście zabraknąć oliwy, oliwek i pikantnych przypraw.
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 4-6
Składniki:
- Zupa wiosenna 9-składników Hortex,
- 400 g ryb morskich (np. dorsz, łosoś),
- 200 g surowych krewetek (całych, nieobranych),
- 250 ml białego wytrawnego wina,
- 100 g pikantnej kiełbasy z papryką(porco, choriso itp.),
- 100 g surowego boczku,
- szklanka czarnych oliwek z pestkami,
- 1000 ml bulionu,
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5-1,5 łyżeczki płatków papryczek piri piri lub chili,
- liść laurowy,
- szczypta mielonego ziela angielskiego,
- natka pietruszki lub kolendra,
- sól i pieprz cayenne do smaku,
- oliwa.
Przygotowanie:
- W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony w cienkie paski boczek, dodać posiekaną cebulę i czosnek, kiełbasę w plastrach i krewetki, smażyć 2-3 minut.
- Wyjąć krewetki i obrać, pancerzyki przełożyć na patelnię, zalać winem, dodać piri piri, dusić na małym ogniu 5-7 minut, dodać bulion i zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito.
- Krewetkowy wywar przelać do rondla z kiełbasą i boczkiem, dodać przyprawy i Zupę wiosenną Hortex, na wierzchu położyć ryby pokrojone w duże kawałki. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, a następnie dodać krewetki i oliwki, doprawić do smaku.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz