sobota, 23 maja 2015

Chleb irlandzki na maślance

Bardzo prosty chleb na maślance inspirowany przepisem Paula Hollywooda. Można go przygotować z mąki pszennej lub pomieszać tak jak w tym przepisie mąkę pszenną, razową i owsianą. Chleb wyrabia się bardzo krótko, właściwie tylko miesza składniki i formuje bochenek unikając rozciągania glutenu. Chleb powinien być kruchy w środku, przy dłuższym wyrabianiu będzie zbity i twardy.

Przygotowuje się go ekspresowo w ciągu 5 minut a piecze przez pół godziny. 






Czas przygotowania: 35 minut

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki pszennej razowej,
  • 100 g mąki owsianej,
  • 420 ml maślanki lub kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka sody.


Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać w misce z solą i sodą, dodać maślankę, połączyć składniki, przełożyć na blat posypany mąką razową.
  2. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką razową, zrobić 4 nacięcia nie nacinając środka.
  3. Chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 30 minut w 200 stopniach, wystudzić na kratce. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz