wtorek, 14 kwietnia 2015

Sałatka śledziowa z kiszonymi burakami

Śledzie, nasze polskie sushi, można je kochać lub nienawidzić :), a w każdym domu znajdzie się co najmniej jeden sprawdzony przepis na tą wyjątkową rybkę. 

Ponieważ kilka tygodni temu podjęłam wyzwanie rozpropagowania zapomnianego kwasu buraczanego i kiszonych buraków, dziś proponuję bardzo udane połączenie najbardziej popularnej przystawki właśnie z kiszonymi burakami i sosem jugurtowo-chrzanowym. Jeśli nie macie kiszonego buraka, no trudno :) w ostateczności możecie zastąpić go pieczonym, ale polecam ukisić własne buraczki co trwa zaledwie tydzień.  


Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 300 g płatów śledzi,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 kiszony burak w plastrach,
  • 200 ml gęstego jogurtu lub śmietany 18%,
  • 1-2 łyżeczki chrzanu,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 łyżeczki majeranku lub tymianku,
  • sól, pieprz i ocet winny do smaku,
  • 2 małe korniszony (opcjonalnie),
  • zielenina do przybrania
Przygotowanie:
  1. Śledzie umyć i osuszyć na sicie (te z solanki namoczyć na 2 godziny kilka razy zmieniając wodę), pokroić na małe kawałki.
  2. Plastry buraka pokroić w zapałki, cebulę w pół krążki, korniszony w drobną kostkę.
  3. Połowę buraka zmiksować na krem razem z chrzanem, jogurtem i przyprawami. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, odstawić na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem przybrać zieleniną.


1 komentarz:

  1. Witam,
    Wygląda bardzo zachęcająco. Właśnie zacząłem kisić buraki (to mój drugi raz) i po poprzednim nie bardzo wiedziałem co począć z tymi ukwaszonymi burakami. Szukam przepisów na wykorzystanie buraków i na pewno wypróbuję ten przepis (i inne) ��

    OdpowiedzUsuń