wtorek, 7 kwietnia 2015

Gravlax z łososia w kwasie z buraka

Marynowany łosoś w wiosennej odsłonie, przepyszny! Może być ciekawą odmianą po świątecznym menu, zwłaszcza tam gdzie serwowano ciężkie, tłuste i sycące dania, zamieniające się wałeczki niechcianego tłuszczu ;)




Czas przygotowania: 48 godzin
Składniki:
  • 400 g surowego łososia ze skórą,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 2 pęczki koperku,
  • 25 ml whiski,
  • 25 ml kwasu z buraków,
  • skórka z połowy cytryny,




Przygotowanie:
  1. Jeden pęczek koperku posiekać i wymieszać z solą, cukrem, skórką z cytryny, whiski i kwasem z buraka.
  2. Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem, położyć ma foli spożywczej skórą do dołu. Na wierzchu wyłożyć marynatę i szczelnie owinąć folią. Wstawić do lodówki i obciążyć na 48 godzin.
  3. Z łososia usunąć marynatę i odciąć skórę. Posiekać pozostały koperek i wyłożyć na rybę. Podawać pokrojonego w cienkie plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz