2/16/2015

Jaglane kluseczki z sosem malinowym i migdałami

Kluseczki na bazie jaglanej pozostałej z obiadu, z dodatkiem mąki gryczanej. Wyjdzie nam szybka przekąska lub ciepła kolacja, do podania z pysznym sosem malinowym lub innym ulubionym.





Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 4

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 6 łyżek maki pszennej,
  • 3 łyżki maki gryczanej,
  • 2 jaja,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub różanego,
  • mąka do posypania deski, 
  • 1/2 prażonych płatków migdałów do posypania.

Sos malinowy z crema di limoncello:

  • 300 g mrożonych malin,
  • 80 ml crema di limoncello lub innego likieru na bazie mleka,
  • 4-6 łyżeczek syropu z agawy lub miodu,
  • 1 łyżka posiekanego estragonu.


Przygotowanie:

  1. Połowę kaszy zmiksować z jajami, mąką gryczaną, cukrem i solą. Dodać pozostałą kaszę i dokładnie wymieszać widelcem, żeby nie było grudek posklejanej kaszy. Dodać ser rozgnieciony widelcem, wymieszać, dodać kilka łyżek mąki pszennej do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.  
  2. Deskę posypać mąką, z ciasta uformować wałek, spłaszczyć dłonią a następnie widelcem, pociąć na małe kawałki.
  3. Gotować partiami we wrzącej wodzie, wyjmować jak tylko wypłyną na wierzch. 
  4. Migdały uprażyć na suchej patelni.
  5. Składniki sosu (bez estragonu) zagotować na wolnym ogniu, gotować 5 minut, przetrzeć przez sito, dodać posiekany estragon.












6 komentarzy:

  1. oj to musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie słodkie! Nie tylko z wyglądy, ale pewnie też i ze smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, bo przez pomyłkę łyżeczki zapisały się jako łyżki, ale niezależnie od tego doprawianie zawsze wg. własnych upodobań ;)

      Usuń
  3. pyszności! myślę, że to idealna propozycja na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ależ one smakowicie wyglądają... :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger