środa, 14 stycznia 2015

Łosoś z kaparami w sosie winno-maślanym


Banalnie proste i szybkie danie, pachnący kaparami i tymiankiem łosoś otulony sosem winno-maślanym.
Doskonale  smakuje z lampką nowo zelandzkiego Mount Riley, którego użyłam do przygotowania sosu. Łosoś smażony ze skórą, która pozwala przygotować rybę w zwartym kawałku.

Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi z tymiankiem. Jeśli lubicie dania bardziej wyraziste i pikantne przyrumienicie na oliwie 1-2 papryczki pepperoni lub chili przekrojone wzdłuż (3-4 min.), po usunięciu papryczek usmażyć na oliwie łososia.   




Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 2

Składniki:
  • 400 g łososia (filet lub 2 dzwonka), 
  • 2-3 łyżki stołowe kaparów, 
  • 100 ml białego wytrawnego wina, 
  • 60 g masła, 
  • zioła: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku,
  • oliwa, 
  • świeżo zmielony czarny pieprz, 
  • sól morska.

Przygotowanie:
  1. Łosoś: oczyszczoną i osuszoną rybę posypać solą i pieprzem, przyklepać przyprawy ręką. Smażyć na patelni zwykłej lub grillowej po ok. 5 minut z każdej strony, aż ryba będzie odpowiednio wysmażona. 
  2. Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu (np. na garnku z ugotowanymi ziemniakami).
  3. Sos: na smaczkach (oliwa, przyprawy), na których smażyła się ryba zagotować białe wino (1-2 min żeby odparował alkohol), dodać masło, kapary i igiełki świeżego tymianku. 
  4. Po ok. 2 minutach, kiedy sos zgęstnieje dodać posiekaną natkę pietruszki, przelać do sosjerki lub bezpośrednio na łososia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz