Fasola jest bogatym źródłem białka, witamin i minerałów, na niedobór których jesteśmy narażeni zwłaszcza jesienią i zimą. Utrzymuje w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, wzmacnia serce, układ nerwowy i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Fasolowa z dodatkiem ziół i pikantnych przypraw może poprawić humor i sprawić, że temperatura otoczenia wzrośnie o kilka stopni :).
Aromatyczna fasolowa
truflowa będzie rewelacyjnie smakowała przygotowana z moczoną fasolą jak i z
fasolą z puszki. Dodatek oliwy aromatyzowanej białą truflą zmieni nudną zupę w
wykwintne danie, które możecie ugotować w ciągu 15 minut. Dodatkowo oliwa
zapobiegnie atakom głodu, a przez to podjadaniu i efektowi jo-jo, o czym powinny pamiętać osoby
na diecie i zainteresowane zdrowym odżywianiem.
Z białą truflą
znakomicie łączy się smażone prosciutto i ostre kiełki pora. Zamiast szynki
możecie dodać małe ziołowe grzanki lub kromkę opieczonego wiejskiego chleba.
Aksamitny krem,
chrupiąca szynka, aromatyczna oliwa i pikantne przyprawy. Spróbujcie
koniecznie.
Czas przygotowania:
15 minut + czas moczenia i gotowania przy użyciu suchej fasoli
Porcje: 4
Składniki:
- 1 szklanka białej fasoli (moczonej 12 godz.) lub 1 puszka,
- Oliwa Monini White Truffle,
- 250 g ziemniaków,
- 1,5 l bulionu,
- ½ szalotki,
- 1 ząbek czosnku,
- 8 gałązek świeżych ziół (tymianek, majeranek) lub po pół łyżeczki suszonych,
- Sól i biały pieprz do smaku,
- 1 łyżka masła,
- 2 plastry szynki parmeńskiej.
Przygotowanie:
- Fasolę moczyć min. 12 godz. z dodatkiem kilku kropli octu winnego. Gotować do miękkości bez dodatku soli i bez przykrycia. Czas gotowania jest uzależniony od odmiany fasoli. Ugotowaną odcedzić na sicie. Jeśli używacie fasoli z puszki pomijacie ten etap przygotowań.
- W międzyczasie na suchej patelni wysmażyć szynkę pokrojoną w cienkie paski, odłożyć na talerz. Szalotkę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle.
- Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, zalać szklanką wody, ugotować do miękkości z gałązkami ziół i solą (ok. 10 minut).
- Po ugotowaniu wyjąć gałązki, dodać fasolę, szalotkę z czosnkiem i 3/4 bulionu, zagotować. Doprawić do smaku solą i dużą ilością białego pieprzu. Zmiksować na gładki krem ewentualnie dodać więcej bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Przelać do miseczek, na środku położyć po porcji kiełków pora, paseczki prosciutto, polać oliwą Monini aromatyzowaną białą truflą.
Smacznego :)
Przepięknie przystrojona! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńo tak, oliwa nadaje wykwintności i doskonale podkręca smak :)
OdpowiedzUsuńProste zastosowanie, wyjątkowy smak :)
UsuńJestem uzależniona od kanapek, bo potrzeba na ich przygotowanie najmniej czasu, którego nie mam. Taka zupka pełna smaków i faktur wygląda na lepszą i mniej kaloryczną od kanapek. Odznaczam - koniecznie do przetestowania.
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńi zdrowo :)
Usuń