1/16/2015

Fasolowa truflowa z kiełkami pora i prosciutto


Fasola jest bogatym źródłem białka, witamin i minerałów, na niedobór których jesteśmy narażeni zwłaszcza jesienią i zimą. Utrzymuje w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, wzmacnia serce, układ nerwowy i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Fasolowa z dodatkiem ziół i pikantnych przypraw może poprawić humor i sprawić, że temperatura otoczenia wzrośnie o kilka stopni :).

Aromatyczna fasolowa truflowa będzie rewelacyjnie smakowała przygotowana z moczoną fasolą jak i z fasolą z puszki. Dodatek oliwy aromatyzowanej białą truflą zmieni nudną zupę w wykwintne danie, które możecie ugotować w ciągu 15 minut. Dodatkowo oliwa zapobiegnie atakom głodu, a przez to podjadaniu i efektowi jo-jo, o czym powinny pamiętać osoby na diecie i zainteresowane zdrowym odżywianiem.
Z białą truflą znakomicie łączy się smażone prosciutto i ostre kiełki pora. Zamiast szynki możecie dodać małe ziołowe grzanki lub kromkę opieczonego wiejskiego chleba.

Aksamitny krem, chrupiąca szynka, aromatyczna oliwa i pikantne przyprawy. Spróbujcie koniecznie.



Czas przygotowania:
15 minut + czas moczenia i gotowania przy użyciu suchej fasoli 

Porcje: 4

Składniki:
  • 1 szklanka białej fasoli (moczonej 12 godz.) lub 1 puszka,
  • Oliwa Monini White Truffle,
  • 250 g ziemniaków,
  • 1,5 l bulionu,
  • ½ szalotki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 8 gałązek świeżych ziół (tymianek, majeranek) lub po pół łyżeczki suszonych,
  • Sól i biały pieprz do smaku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 plastry szynki parmeńskiej.

Przygotowanie:
  1. Fasolę moczyć min. 12 godz. z dodatkiem kilku kropli octu winnego. Gotować do miękkości bez dodatku soli i bez przykrycia. Czas gotowania jest uzależniony od odmiany fasoli. Ugotowaną odcedzić na sicie. Jeśli używacie fasoli z puszki pomijacie ten etap przygotowań.
  2. W międzyczasie na suchej patelni wysmażyć szynkę pokrojoną w cienkie paski, odłożyć na talerz. Szalotkę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, zalać szklanką wody, ugotować do miękkości z gałązkami ziół i solą (ok. 10 minut).  
  4. Po ugotowaniu wyjąć gałązki, dodać fasolę, szalotkę z czosnkiem i 3/4 bulionu, zagotować. Doprawić do smaku solą i dużą ilością białego pieprzu. Zmiksować na gładki krem ewentualnie dodać więcej bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  5. Przelać do miseczek, na środku położyć po porcji kiełków pora, paseczki prosciutto, polać oliwą Monini aromatyzowaną białą truflą.

    Smacznego :)






Odkrywaj Mistrzowskie Smaki Zima  we Włoszech

7 komentarzy:

  1. o tak, oliwa nadaje wykwintności i doskonale podkręca smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kanapkowa maniaczka16 stycznia 2015 15:52

    Jestem uzależniona od kanapek, bo potrzeba na ich przygotowanie najmniej czasu, którego nie mam. Taka zupka pełna smaków i faktur wygląda na lepszą i mniej kaloryczną od kanapek. Odznaczam - koniecznie do przetestowania.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger