Banalnie proste i szybkie danie, pachnący kaparami i tymiankiem łosoś otulony sosem winno-maślanym.
Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi z tymiankiem. Jeśli lubicie dania bardziej wyraziste i pikantne przyrumienicie na oliwie 1-2 papryczki pepperoni lub chili przekrojone wzdłuż (3-4 min.), po usunięciu papryczek usmażyć na oliwie łososia.
Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 2
Składniki:
- 400 g łososia (filet lub 2 dzwonka),
- 2-3 łyżki stołowe kaparów,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 60 g masła,
- zioła: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku,
- oliwa,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- sól morska.
Przygotowanie:
- Łosoś: oczyszczoną i osuszoną rybę posypać solą i pieprzem, przyklepać przyprawy ręką. Smażyć na patelni zwykłej lub grillowej po ok. 5 minut z każdej strony, aż ryba będzie odpowiednio wysmażona.
- Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu (np. na garnku z ugotowanymi ziemniakami).
- Sos: na smaczkach (oliwa, przyprawy), na których smażyła się ryba zagotować białe wino (1-2 min żeby odparował alkohol), dodać masło, kapary i igiełki świeżego tymianku.
- Po ok. 2 minutach, kiedy sos zgęstnieje dodać posiekaną natkę pietruszki, przelać do sosjerki lub bezpośrednio na łososia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz