Muffinki przyśpieszające metabolizm, bardzo przydatne nie tylko po świątecznym kulinarnym rozpasaniu ;)
Wilgotne babeczki z oliwą, wędzonym łososiem, oliwkami i chili znakomicie uzupełnia słodko-kwaśny sos z malin i koziego sera. Najlepiej smakują małe kęsy rwane i maczane w ciepłym sosie.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 12
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej razowej typ 2000,
- 50 g mąki pszennej,
- 100 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine,
- 200 ml gęstego jogurtu,
- 100 g łososia wędzonego na zimno,
- 3 łyżki posiekanych czarnych oliwek,
- 1 jajo,
- papryczka chili,
- sok i skórka otarta z jednej cytryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka suszonego oregano,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- szczypta mielonego kuminu,
- sól i pieprz Cayenne,
- biały sezam do posypania.
SOS:
- 150 g miękkiego sera koziego,
- 150 g mrożonych malin,
- 100 ml wina białego wytrawnego,
- 50 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- Ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Łososia i chili posiekać.
- Wymieszać mokre składniki (oliwę, jogurt, jajo, sok i skórkę otartą z cytryny, oliwki, chili i łososia).
- Wymieszać suche składniki (mąkę orkiszową i pszenną, proszek do pieczenia i przyprawy).
- Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.), posypać sezamem.
- Piec 20 minut.
Sos:
- Maliny przełożyć do rondla, zalać winem, oliwą, dodać ocet jabłkowy, sól i cukier. Dusić 5 minut na małym ogniu.
- Przetrzeć przez sito, dodać kozi ser, ponownie podgrzać do rozpuszczenia sera. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku.
- Muffiny podawać z ciepłym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz