Ryba pod kruszonką. Użyłam czarniaka ale można go zastąpić inną np. łososiem.
Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 2
Składniki:
- filet z czarniaka ok. 500 g,
- 2-3 kromki czerstwego pieczywa,
- 4 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ szklanki natki pietruszki,
- 6 suszonych pomidorów,
- 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek,
- 1 cytryna,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Rybę skropić sokiem z cytryny.
- W blenderze zmiksować pieczywo z czosnkiem i pietruszką, dodać masło, posiekane oliwki i pomidory, skórkę otartą z cytryny, sól i pieprz. Całość wymieszać i wstawić do zamrażalki na 15 minut.
- Zimną masę wyłożyć na rybę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, po 7 minutach zwiększyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 7 minut, aż kruszonka będzie chrupiąca.
Ładnie wygląda i na pewno jest smaczna.
OdpowiedzUsuńSmaczna i prosta :)
Usuń