piątek, 30 stycznia 2015

Nalewka z kumkwatów


Nalewka z kumkwatów przypomina likier kumkwatowy, bardzo popularny na Korfu. Znakomity dodatek do deserów i kawy. Już po 2 miesiącach można ją degustować, choć jak to z nalewkami im starsza tym lepsza ;) Po zlaniu nalewki do butelek zostają nam pyszne macerowane owoce, które można dodawać do ciast, deserów i sosów mięsnych. Można je przechowywać w słoiczku choć z własnego doświadczenia wiem, że po kilku dniach nie ma już nić do przechowania :).




Czas przygotowania: 2-3 miesiące

Składniki:
  • 500 g kumkwatów,
  • 500 g cukru,
  • 500 ml spirytusu,
  • 500 ml wody,
  • 2 goździki.
Przygotowanie:
  1. Kumkwaty dokładnie wyszorować i osuszyć. 2/3 owoców pokroić w plasterki, włożyć do słoja, zalać spirytusem, odstawić w ciemne miejsce na 5 dni.
  2. Po tym czasie zagotować syrop z wody, cukru i goździków, dodać pozostałe owoce (nakłute wykałaczką), gotować na małym ogniu 3 minuty, wystudzić.
  3. Zimny syrop przelać do kumkwatów w spirytusie, dokładnie wymieszać potrząsając słojem, odstawić na 2 miesiące w ciemne miejsce. Codziennie potrząsać słojem.
  4. Po 2 miesiącach odcedzić, przelać do butelek, odstawić na kolejny miesiąc.   







4 komentarze:

  1. A gdzie mozna kumkwaty kupic. Najlepsze kumkwaty sa kandyzowane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszomania kumkwaty znajdziesz w większych marketach. Ja kupuję w makro, Almie i Realu. Kandyzowane również są super :) , pisałam o nich w przepisie na PannaCottę, zapraszam do przetestowania przepisu: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2015/01/jogurtowa-panna-cotta-z-kokosowym.html.

      Usuń
  2. Jaka ilość wody ma być do przygotowania tego syropu?

    OdpowiedzUsuń