wtorek, 13 stycznia 2015

Muffiny Monini, kozi ser i maliny


Muffinki przyśpieszające metabolizm, bardzo przydatne nie tylko po świątecznym kulinarnym rozpasaniu ;)

Wilgotne babeczki z oliwą, wędzonym łososiem, oliwkami i chili znakomicie uzupełnia słodko-kwaśny sos z malin i koziego sera. Najlepiej smakują małe kęsy rwane i maczane w ciepłym sosie.



Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 12

Składniki:
  • 200 g mąki orkiszowej razowej typ 2000,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 100 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine,
  • 200 ml gęstego jogurtu,
  • 100 g łososia wędzonego na zimno,
  • 3 łyżki posiekanych czarnych oliwek,
  • 1 jajo,
  • papryczka chili,
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • szczypta mielonego kuminu,
  • sól i pieprz Cayenne,
  • biały sezam do posypania.

SOS:
  • 150 g miękkiego sera koziego,
  • 150 g mrożonych malin,
  • 100 ml wina białego wytrawnego,
  • 50 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • Ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  2. Łososia i chili posiekać.
  3. Wymieszać mokre składniki (oliwę, jogurt, jajo, sok i skórkę otartą z cytryny, oliwki, chili i łososia).
  4. Wymieszać suche składniki (mąkę orkiszową i pszenną, proszek do pieczenia i przyprawy).
  5. Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.), posypać sezamem.
  6. Piec 20 minut.

Sos:
  1. Maliny przełożyć do rondla, zalać winem, oliwą, dodać ocet jabłkowy, sól i cukier. Dusić 5 minut na małym ogniu.
  2. Przetrzeć przez sito, dodać kozi ser, ponownie podgrzać do rozpuszczenia sera. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku.  
  3. Muffiny podawać z ciepłym sosem.



Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz