środa, 26 listopada 2014

Sałatka z białej fasoli i granatu


Prosta, jesienna sałatka. Biała fasola z granatem to idealne połączenie. Miękka i kremowa kontrastuje z chrupiącymi i soczystymi pestki granatu. Do tego żywo zielone blanszowane warzywa oraz dresing podkręcony anchois. Dla mięsożerców z plastrami gęsi (dobrze smakuje też z kaczką i grillowanym kurczakiem), w wersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu.


Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 2

Składniki:
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 1 granat,
  • 3 liście jarmużu,
  • 10 brukselek,
  • Płatki chili,
  • ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru,
  • Kilka plastrów pieczonej piersi z gęsi lub półgęska.

Dresing:
  • Sok i skórka z połowy cytryny,
  • 3 łyżki oliwy,
  • Łyżka syropu z czarnego bzu lub miodu,
  • Łyżka musztardy miodowej,
  • 2 fileciki anchois,
  • Kilka listków Bazyli,
  • 3 łyżki wody,
  • Sól  i pieprz Cayenne do smaku.



Przygotowanie:
  1. Składniki dresingu zmiksować blenderem.
  2. Warzywa umyć, jarmuż oderwać od nerwów, czubkiem noża wyciąć mini głąby z brukselki a liście rozdzielić, obrać granat, fasolę odsączyć.
  3. Jarmuż i brukselkę włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru i soli, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z kostkami lodu, wystudzić, odsączyć na sicie.
  4. Warzywa wymieszać z dresingiem, wyłożyć plastry gęsi, posypać pestkami granatu i sporą ilością płatków chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz