czwartek, 27 listopada 2014

Korzenne ciasto z batatów z kremem bezowym


Bataty w formie deseru cd.
Ciekawe ciasto z korzennymi nutami, idealne na świąteczny stół.



Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

Krem bezowy:

  • 2 duże białka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • Szczypta cynamonu.
Ciasto:
  • 300 g puree z pieczonych batatów,*
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 jaj,
  • 1/2 szklanki cukru pudru, 
  • 100 g oleju kokosowego,
  • 100 ml mleczka kokosowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta mielonych goździków,
  • szczypta mielonego ziela angielskiego,
  • szczypta soli,
  • masło do posmarowania formy,
  • łyżka oleju.



Przygotowanie:

Przepis na ciasto jest podobny do przepisu na BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym.

  1. Połączyć suche składniki ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki i sól.
  2. Olej kokosowy lekko podgrzać do roztopienia, zimny utrzeć z cukrem pudrem. Dodać stopniowo po jednym jaju, cały czas ucierając masę. Zmniejszyć obroty, stopniowo dodawać po łyżce suche składniki, na przemian z mlekiem kokosowym i puree z batatów.
  3. Masę przelać do formy, wstawić do piekarnika z termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić. 
  4. Przy pomocy rękawa cukierniczego (końcówka gwiazdka) nałożyć krem na upieczone ciasto, wstawić do piekarnika pod nagrzany grill na kilka minut.



Krem bezowy:
  1. Białka wymieszać z cukrem i wanilią w żaroodpornej misce. Miskę postawić na rondlu z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać wody) ubijać białka tak długo aż cukier się rozpuści a białko zrobi się lśniące.
  2. Zdjąć  miskę z rondla i dalej ubijać przez kilkanaście minut.

Puree z pieczonych batatów:

bataty umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, nasmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 50 minut, upiec do miękka (sprawdzić patyczkiem). Można upiec większą porcję i część zamrozić na przyszłość.






Korzenne przysmaki
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów
Świąteczne słodkości!

4 komentarze:

  1. Już samo ciasto z batatów brzmi ciekawie, a Twoja beza wygląda znakomicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio czytałam o torcie batatowym - coraz bardziej żałuję, ze nie mam ich pod ręką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, zrób zapas kilku kilogramów przy najbliższej okazji :)
      Bataty można upiec, zmiksować na puree i zamrozić w małych porcjach (nie tracą swoich właściwości). W ten sposób zabezpieczasz sobie zapas na kilka miesięcy :)

      Usuń