niedziela, 2 listopada 2014

Dorada z limonkowym puree z listkami brukselki


Szybki obiad. Aromatyczna ryba z dodatkiem limonkowego puree z ziemniaków i chrupiących listków brukselki. Brukselka po wycięciu mini głąbów i zblanszowaniu zachowuje żywe kolory, jędrność i nabiera delikatnego smaku. Polecam :)




Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 2


Składniki:

  • 2 wypatroszone i oskrobane dorady,
  • 4 ziemniaki,
  • 500 g brukselki,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 limonka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 200 ml tłustego mleka,
  • 8 listków szałwii,
  • pieprz cayenne i sól do smaku,
  • oliwa do smażenia.

Przygotowanie:
  1. Brukselkę umyć, czubkiem noża wyciąć małe głąby, rozdzielić listki, zblanszować - wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cukru, gotować 3 minuty. Łyżką cedzakową wyłowić brukselkę, przełożyć do zimnej wody z kostkami lodu. Wystudzić, odcedzić na sicie. 
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować z solą i skórką otartą z limonki. Odlać wodę, ubić tłuczkiem do ziemniaków, dodać porcjami mleko (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), doprawić solą i pieprzem. Dodać brukselkę, wymieszać, posypać posiekaną papryczką chili.
  3. W między czasie usmażyć dorady. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem ryby ponacinać do kręgosłupa z obydwu stron, posypać kolendrą, solą i pieprzem cayenne. Do środka włożyć po 2 plasterki limonki. Smażyć na rozgrzanej oliwie prze 5 minut, przekręcić, dodać listki szałwii, smażyć kolejne 5 minut.
  4. Z pozostałej limonki wycisnąć sok, skropić ryby przed podaniem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz