sobota, 18 października 2014

Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki

Potrawa znakomita na obiad, kolację, lub przekąskę. Indyjskie racuszki w esencjonalnym sosie z pieczonych warzy, najlepszych jesienią.




Czas przygotowania: 50 minut
Porcje: 4

Składniki:



RACUSZKI:
  • 125 g serka Kremowego Apetina INDIA,
  • 125 g miękkiego indyjskiego sera panir (tu przepis),
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • 1 jajo,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • Skórka otarta z jednej cytryny,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • gałka muszkatołowa, 
  • Sól i pieprz Cayenne do smaku,
  • Oliwa do smażenia.

SOS:
  • 4 dojrzałe pomidory,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył,
  • 4 ząbki czosnku w łupinkach,
  • 10 małych cebulek,
  • Garść oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczki Hot Madras Curry,
  • Kilka gałązek tymianku,
  • Sól i pieprz Cayenne do smaku.

Przygotowanie:
  1. Warzywa przekroić na pół. Z pomidorów wyciąć zdrewniałe środki, z papryki gniazda nasienne. Położyć na blachę skórą do góry, razem z cebulkami i czosnkiem w łupinkach, skropić oliwą i octem balsamicznym, posypać solą i cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 30 minut.
  2. Czosnek wycisnąć z łupinek, zmiksować blenderem razem z paprykę, pomidorami i sosem, który wyciekł z warzyw w trakcie pieczenia (paprykę można obrać ze skóry, pomidory zostawić ze skórką), doprawić pieprzem Cayenne i solą.
  3. Sos przelać do rondla, dodać oliwki, cebulki, zmielone grzyby, listki tymianku, Hot Madras Curry, gałkę muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu (ok. 10 minut).
  4. Wymieszać wszystkie składniki racuszków. Smażyć na oliwie rumieniąc z obydwu stron. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać mąki.
  5. Podawać z passatą. 



Dania z serkami kremowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz