wtorek, 21 października 2014

Polska sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto dyniowo-nasturcjowym

Szybka i prosta, pyszna sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem. Maślane warzywa sezonowe krótko duszone, urocze mini kokardki, otulone wyjątkowym pesto dyniowo-nasturcjowym i chrupiące orzechy laskowe. Polecam!

Jeśli dysponujecie kawałkiem ziemi (np. w doniczce na tarasie lub balkonie) koniecznie zaplanujcie na przyszły rok wysiew nasturcji. Nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych (gł.podlewanie), kwitnie do przymrozków i do zimy macie własną, ekologiczną zieleninę, w smaku przypominającą rukolę. Jadalne są wszystkie części rośliny, dodatkowo zielone nasiona można przerobić na kapary. 


Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 4

Składniki:


  • 150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,
  • 2 płaty wędzonego pstrąga,
  • 1/2 dyni piżmowej (górna część bez gniazda nasiennego),
  • 1/2 białej rzodkwi,
  • 1 czerwona cebul,
  • 30 kwiatów nasturcji,
  • garść orzechów laskowych,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka tartego parmezanu,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • 50 ml octu winnego lub jabłkowego,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • 2 łyżki masła,
  • oliwa lub olej z pestek winogron(wersja łagodniejsza)
  • czerwony pieprz,
  • kwiaty i listki nasturcji do przybrania.

Przygotowanie:
  1. Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku, ściereczką usunąć skórkę, z grubsza posiekać.
  2. Z płatów pstrąga usunąć skórę, rybę pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę pokroić w pióra, rzodkiew i dynie w bardzo cienkie plastry. Udusić na maśle do miękkości (ok. 5 minut, warzywa powinny być spójne, nierozgotowane).
  4. W trakcie duszenia skropić winem, octem winnym, doprawić solą, cukrem i pieprzem.
  5. Przygotować pesto dyniowo-nasturcjowe: 1/3 uduszonej dyni zmiksować blenderem z płatkami kwiatów nasturcji, parmezanem i oliwą (lub w wersji łagodnej z olejem z pestek winogron), doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Makaron ugotować do miękkości, przepłukać zimną wodą, wymieszać z pesto.
  7. Na talerze wyłożyć plastry dyni, na każdym położyć porcję makaronu z pesto, dwa kawałki pstrąga, plaster rzodkwi, piórka cebuli, posypać szczypiorkiem, orzechami laskowymi i czerwonym pieprzem. Przybrać listkami i płatkami nasturcji.







zBLOGowani.pl

4 komentarze:

  1. Baaardzo ciekawy przepis :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Na Twoich zdjęciach to wygląda tak super, że jest to prawie jak dzieło artystyczne. I powstaje dylemat, czy jeść i cieszyć się smakiem, czy też patrzeć i cieszyć się widokiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz. Oczywiście jeść z przyjemnością! Z uwagi na pełnię sezonu warzywnego możemy z tą sztuką wciąż obcować, bez obaw o wyczerpanie materiału do obróbki :D

      Usuń