Kolejna szybka sałatka makaronowa z sezonowymi warzywami typu "to co mamy w lodówce". U mnie znalazła się dynia, niepodzielnie królująca każdej jesieni, czerwona papryka, szalotka i czosnek. Dodatkowo 2 liście jarmużu (zielonego i fioletowego) i świeże zioła, które wygrzewają się w ostatnich promieniach słońca w doniczkach na tarasie.
Jarmuż to bardzo ciekawe warzywo, poza właściwościami zdrowotnymi może pełnić funkcję dekoracyjną. Piękne, pokarbowane mięsiste liści, zielone lub fioletowe, długo mogą zdobić taras, nic sobie nie robiąc z niskich temperatur i dostarczając nam świeżej zieleniny do kuchni. Kolejne warzywo, które polecam do miejskiej ekologicznej uprawy na balkonie lub na większych połaciach ziemi :).
Bazą sałatki jest dobry makaron 5-jajeczny, w mojej wersji ze smażonym kurczakiem, który równie dobrze można zastąpić innymi dodatkami (krewetki, łosoś, szynka długo dojrzewająca, sery pleśniowe, feta, smażone tofu itp.).
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 4
Składniki:
Jarmuż to bardzo ciekawe warzywo, poza właściwościami zdrowotnymi może pełnić funkcję dekoracyjną. Piękne, pokarbowane mięsiste liści, zielone lub fioletowe, długo mogą zdobić taras, nic sobie nie robiąc z niskich temperatur i dostarczając nam świeżej zieleniny do kuchni. Kolejne warzywo, które polecam do miejskiej ekologicznej uprawy na balkonie lub na większych połaciach ziemi :).
Bazą sałatki jest dobry makaron 5-jajeczny, w mojej wersji ze smażonym kurczakiem, który równie dobrze można zastąpić innymi dodatkami (krewetki, łosoś, szynka długo dojrzewająca, sery pleśniowe, feta, smażone tofu itp.).
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,
- 1-2 piersi kurczaka,
- 1 czerwona papryka,
- 200 g dyni,
- 2 liście jarmużu,
- cukinia,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula szalotka,
- 1/2 szklanki oliwek (czarne, czerwone, zielone),
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 2 gałązki tymianku,
- 2-3 łyżki białego wytrawnego wina,
- sok z cytryny,
- oliwa do smażenia,
- liście mięty i bazylii do przybrania.
- 1 ogórek szklarniowy,
- 2 łyżki posiekanych listków mięty,
- 4 łyżki wyłuskanych i posiekanych pistacji,
- 400 ml gęstego jogurtu bałkańskiego,
- sól, pieprz, miód i sok z cytryny do smaku.
- Przygotować sos: ogórka przekroić na pół, łyżeczką usunąć nasiona, pozostałe części (ze skórą) zetrzeć na tarce o grubych otworach, wymieszać z miętą i pistacjami, doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem i sokiem z cytyny, odstawić do lodówki.
- Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem, każdą pierś przeciąć na pół(żeby powstały cieńsze płaty i żeby skrócić czas smażenia), skropić oliwą, natrzeć ziołami, solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić na 20 minut. Usmażyć, pociąć w mniejsze kawałki. Czas smażenia (kilka minut) uzależniony jest od grubości mięsa.
- Makaron ugotować al’dente.
- Warzywa pokroić w kostkę podobnych rozmiarów (im mniejsza kostka, tym krótszy czas smażenia), liście jarmużu porwać palcami na mniejsze kawałki (tylko miękką część), czosnek pokroić w plasterki.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, dynię i paprykę, dusić 6 minut. Dodać cukinię, tymianek i jarmuż, polać 2 łyżkami wina, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić 2 minuty.
- Makaron wymieszać z warzywami (ewentualnie doprawić do smaku), na wierzchu wyłożyć kawałki kurczaka, posypać całymi oliwkami i grubo mielonym pieprzem.Przybrać zieleniną.
- Podawać z sosem mietowo-ogórkowym z pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz