Szybka i prosta, pyszna sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem. Maślane warzywa sezonowe krótko duszone, urocze mini kokardki, otulone wyjątkowym pesto dyniowo-nasturcjowym i chrupiące orzechy laskowe. Polecam!
Jeśli dysponujecie kawałkiem ziemi (np. w doniczce na tarasie lub balkonie) koniecznie zaplanujcie na przyszły rok wysiew nasturcji. Nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych (gł.podlewanie), kwitnie do przymrozków i do zimy macie własną, ekologiczną zieleninę, w smaku przypominającą rukolę. Jadalne są wszystkie części rośliny, dodatkowo zielone nasiona można przerobić na kapary.
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 4
Składniki:
Przygotowanie:
Jeśli dysponujecie kawałkiem ziemi (np. w doniczce na tarasie lub balkonie) koniecznie zaplanujcie na przyszły rok wysiew nasturcji. Nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych (gł.podlewanie), kwitnie do przymrozków i do zimy macie własną, ekologiczną zieleninę, w smaku przypominającą rukolę. Jadalne są wszystkie części rośliny, dodatkowo zielone nasiona można przerobić na kapary.
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała,
 - 2 płaty wędzonego pstrąga,
 - 1/2 dyni piżmowej (górna część bez gniazda nasiennego),
 - 1/2 białej rzodkwi,
 - 1 czerwona cebul,
 - 30 kwiatów nasturcji,
 - garść orzechów laskowych,
 - 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
 - 1 łyżka tartego parmezanu,
 - 50 ml białego wytrawnego wina,
 - 50 ml octu winnego lub jabłkowego,
 - sól, pieprz i cukier do smaku,
 - 2 łyżki masła,
 - oliwa lub olej z pestek winogron(wersja łagodniejsza)
 - czerwony pieprz,
 - kwiaty i listki nasturcji do przybrania.
 
Przygotowanie:
- Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku, ściereczką usunąć skórkę, z grubsza posiekać.
 - Z płatów pstrąga usunąć skórę, rybę pokroić na mniejsze kawałki.
 - Cebulę pokroić w pióra, rzodkiew i dynie w bardzo cienkie plastry. Udusić na maśle do miękkości (ok. 5 minut, warzywa powinny być spójne, nierozgotowane).
 - W trakcie duszenia skropić winem, octem winnym, doprawić solą, cukrem i pieprzem.
 - Przygotować pesto dyniowo-nasturcjowe: 1/3 uduszonej dyni zmiksować blenderem z płatkami kwiatów nasturcji, parmezanem i oliwą (lub w wersji łagodnej z olejem z pestek winogron), doprawić do smaku solą i pieprzem.
 - Makaron ugotować do miękkości, przepłukać zimną wodą, wymieszać z pesto.
 - Na talerze wyłożyć plastry dyni, na każdym położyć porcję makaronu z pesto, dwa kawałki pstrąga, plaster rzodkwi, piórka cebuli, posypać szczypiorkiem, orzechami laskowymi i czerwonym pieprzem. Przybrać listkami i płatkami nasturcji.
 




Baaardzo ciekawy przepis :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję, zapraszam częściej :)
UsuńNa Twoich zdjęciach to wygląda tak super, że jest to prawie jak dzieło artystyczne. I powstaje dylemat, czy jeść i cieszyć się smakiem, czy też patrzeć i cieszyć się widokiem :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz. Oczywiście jeść z przyjemnością! Z uwagi na pełnię sezonu warzywnego możemy z tą sztuką wciąż obcować, bez obaw o wyczerpanie materiału do obróbki :D
Usuń