środa, 15 października 2014

Łowickie gruszki z owczym serem i gryczanym popcornem

Szybkie śniadanko, festiwal smaków i faktur. 
Soczysta gruszka karmelizowana w słodko-kwaśnym sosie malinowym, kremowy i słony ser owczy, rewelacyjny popcorn z kaszy gryczanej i pikantny, czerwony pieprz.

Pełny zestaw śniadaniowy: witaminy, nabiał, zdrowe, rozgrzewające węglowodany. Idealny zestaw na jesienne chłody.
Koniecznie spróbujcie popcornu, znakomity sposób na szybką kaszę gryczaną bez długiego gotowania.


Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 2

Składniki: 

  • 2 gruszki,
  • 4 łyżki dżemu malinowego Łowicz,
  • 5 łyżki solonego sera owczego,
  • 4 łyżki kaszy gryczanej,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy lub z pestek winogron,
  • do przybrania: zielenina i czerwony pieprz.

Przygotowanie:
  1. Przygotować popcorn: w rondlu mocno rozgrzać olej, wsypać kaszę gryczaną, chwilę smażyć, wyjąć ziarna metalowym sitkiem, wysypać na papierowy ręcznik żeby osączyć olej.
  2. Gruszki umyć, przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne przy pomocy łyżki do melona.
  3. Na patelni stopić masło, włożyć gruszki, smażyć po 2 minuty z każdej strony, dodać dżem malinowy, ocet winny, sól i pieprz. Gruszki karmelizować aż będą al'dente.
  4. Ser owczy wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Do sera można też dodać ulubione zioła lub startą skórkę z cytryny.
  5. Na talerze wyłożyć gruszki i sos malinowy. Gruszki napełnić serowym farszem, sos posypać gryczanym popcornem a gruszki czerwonym pieprzem. Przybrać zieleniną.
Smacznego, dżem dobry :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz