10/13/2014

Marmolada śliwkowa z czarnym bzem i miętą

Marmolada śliwkowa odświeżona zapachem mięty i sokiem z czarnego bzu, niskocukrowa. Ciekawa alternatywa do ciężkich konfitur wysoko słodzonych i długo smażonych. Sezon śliwkowy w pełni, koniecznie zróbcie kilka słoiczków :) 




Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek (najlepiej węgierek),
  • 500 ml soku z czarnego bzu,
  • 250 g cukru,
  • Sok z ½ cytryny,
  • 30 g pektyny cytrusowo-jabłkowej,
  • Garść listków mięty.
Przygotowanie:
  1. Owoce umyć, odsączyć na sicie. W sokowirówce wycisnąć sok z jagód czarnego bzu, śliwki zmiksować w melakserze.
  2. Gotować na małym ogniu 20 minut.
  3. Pektynę wymieszać z 1/3 cukru, wsypać do gotujących się owoców, gotować 4-5 minut mieszając.
  4. Wsypać pozostały cukier, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru, pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać.
  5. Gorącą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Można także pasteryzować przez 20 minut we wrzącej wodzie.



2 komentarze:

  1. Takiej nie miałam jeszcze okazji spróbować. A wielka szkoda! :(

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger