czwartek, 16 października 2014

Konfitura z zielonych pomidorów

Zimno, coraz zimniej. W doniczkach na tarasie zostały zielone pomidorki, które już nie dojrzeją. Zainspirowana kilka lat temu przez Fannie Flagg wędruje do ogródka. Czas na smażone zielone pomidory... i pyszną konfiturę. Konfitura bardzo oryginalna i pyszna. Znakomita do kanapek, tostów, serów i deserów.  




Czas przygotowania: 80 minut

Składniki:
  • 2 kg zielonych pomidorów,
  • 1 pomarańcza,
  • 3 łyżki startej pigwy,
  • 400 g cukru,
  • Szczypta mielonych goździków.
 Przygotowanie:
  1. Z pomidorów usunąć zdrewniałe części, pokroić w grubą kostkę, zasypać cukrem.
  2. Dodać skórkę otartą z wyparzonych pomarańczy, jedną pomarańczę pokrojoną w kostkę, pigwę i goździki.
  3. Gotować na małym ogniu mieszając, do momentu aż pomidory puszczą sok. Po 60 minutach zdjąć z ognia. Jeśli konfitury są zbyt rzadkie można je odsączyć na sicie (sok wykorzystać, np. jako sos do deserów lub dań na słodko). 
  4. Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, odstawić do wystygnięcia do góry dnem, lub pasteryzować na mokro.*


* Garnek wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki, tak żeby się nie stykały, zalać wodą (3-4 cm poniżej nakrętki). Temperatura wody powinna być taka sama jak konfitury.Gotować 15 minut, wyjąć wystudzić.






2 komentarze:

  1. Kiedyś robiłam ale.... konfitura miała taką specyficzną goryczkę czy tu też była wyczuwalna...?

    OdpowiedzUsuń