środa, 29 października 2014

Konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką


Wykwintny dodatek, zwłaszcza do pieczonych mięs i serów.
W jej towarzystwie rewelacyjnie zaprezentuje się zarówno gęsina na św. Marcina jak i pieczona kaczka na świątecznym stole.




Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 12 świeżych fig,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 1/2 szklanki jadalnych kasztanów (gotowanych,zapakowanych próżniowo),
  • 10 suszonych śliwek,
  • 150 ml porto,
  • sól, czarny pieprz i sok z cytryny do smaku,
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku lub szczypta suszonego.
Przygotowanie:
  1. Śliwki namoczyć w letniej wodzie (15 minut), pokroić.
  2. Figi pokroić na ósemki, cebulę w pióra, kasztany na małe kawałki.
  3. Na maśle zeszklić cebulę, dodać pozostałe składniki, dusić bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, tak długo aż figi się rozpadną (ok. 10-15 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Konfiturę od razu podać lub gorącą przelać do słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do wystygnięcia do góry dnem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz