środa, 22 października 2014

Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem

Deser w klimacie Halloween, ale sprawdzi się też przy innych okazjach.
Pyszny krem dyniowy z naturalnym serkiem ciekawie łączy się z chrupiącym makiem.W wersji dla dorosłych można dodać likier Baileys o smaku karmelu zamiast syropu karmelowego.




Czas przygotowania: 60 minut (poza chłodzeniem ciasta
Porcje: 20

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • ¼ szklanki cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g schłodzonego masła,
  • 2 żółtka,
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • Szczypta soli,
  • Masło do smarowania foremek.
Krem:
  • 125 g Serka Kremowego Arla Apetina Naturalny,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 2 szklanki puree z pieczonej dyni*,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki syropu karmelowego lub łyżeczką esencji waniliowej (w wersji dla dorosłych 5 łyżek likieru Baileys o smaku karmelowym), 
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki maku do posypania.
Przygotowanie:
  1. Przygotować ciasto: wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól).  Dodać zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka i skórkę z pomarańczy, wymieszać z mąka (siekając nożem, żeby nie ogrzewać masła). Szybko zagnieść ciasto, rozpłaszczyć (szybciej się schłodzi i później łatwiej rozwałkuje), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut.
  2. Foremki dokładnie natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na placek gr. 2-3 mm. Wyciąć krążki przy pomocy formy o średnicy większej o 2 cm od średnicy foremek na babeczki. Foremki wylepić ciastem, nakłuć je widelcem, nadmiar przyciąć równo nożem, środek obciążyć (np. wsypując do foremki groch). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, po upieczeniu wystudzić, wyjąć z foremek.
  3. Mak uprażyć na patelni. Aby kontrolować stopień uprażenia można do maku doda kilka ziarenek białego sezamu.
  4. Przygotować krem: syrop karmelowy wymieszać z żelatyną. W rondlu podgrzać 100 ml śmietany, dodać namoczoną żelatynę i cukier, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia, dodać puree z dyni i serek, wymieszać, odstawić do lodówki. Żeby krem miał aksamitną konsystencję można go przetrzeć przez sitko.
  5. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, wymieszać ze schłodzoną dynią, odstawić do dalszego chłodzenia.
  6. Babeczki napełnić kremem przy pomocy rękawa cukierniczego, posypać prażonym makiem, wstawić do lodówki.



*Przygotowanie puree z dyni:

Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (skórą do góry), piec do miękkości ok. 30-40 minut. Przechowywać w lodówce do kilku dni.
  


Moje wypieki i desery na każdą okazję
Tu znajdziecie informacje o nowej książce Doroty Świątkowskiej: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

5 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale i tak pewnie smakują, no i ten kolor <3 Z mojej strony polecam Ci sernik dyniowy jest również przepyszny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń