O sosie mojo verde pisaliśmy już przy okazji "Zupy rybnej z sosem mojo verde canario". Zazwyczaj ma on luźniejszą konsystencję dobrą do polewania jedzenia. Kiedy podajemy go z jajkami lub jako pastę do kanapek dodajemy awokado lub zieloną paprykę. Zanim zaczniecie modyfikować przepis zacznijcie od spróbowania wersji podstawowej, nawet jeśli nie przepadacie za kolendrą. Solidna porcja czosnku i oliwa łagodzą jej smak i zapach. Możecie też użyć pół na pół kolendry i natki pietruszki. Ponieważ często pytacie jak gotować jajka dopisaliśmy też krótką instrukcję ;)
Porcje: 10
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 5 ząbków czosnku
- 1 pęczek kolendry
- 1 awokado
- 1 łyżka octu z białego wina
- 100 ml oliwy
- ½ łyżeczki mielonego kminku lub madras curry
- 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
- 10 jajek
Przygotowanie:
Sos mojo verd do jajek:
Wszystkie składniki sosu zmiksuj na jednolitą pastę, przechowuj w lodówce.
Gotowanie jajek:
jajka o temperaturze pokojowej zalej zimną wodą, dodaj po 1/2 łyżeczki soli i sody żeby łatwiej je obrać ze skorupek, doprowadź do wrzenia i gotuj:
- jajka na twardo 8 minut
- jajka na półmiękko ok. 6 minut
- jajka na miękko 4-5 minut (w zależności od wielkości jajka S,M,L)
Jajka ugotowane na twardo przełóż do lodowatej wody, obierz ze skorupek, przekrój na pół, na wierzchu połóż porcję sosu mojo verde z awokado, przybież świeżymi ziołami.
Spróbuję , a można zrobić z samej natki pietruszki ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mżna z samej pietruszki 👍
Usuń