Lekki chłodzący deser, nie wymagający stania w kuchni, z dodatkiem młodego jęczmienia (do zastąpienia herbatą matcha), nasion chia i kwiatów czernego bzu dla tych, którzy tak jak my mają bzika na punkcie tych kwiatków... lub bez tej fanaberii :) W sklepach pełno polskich truskawek gruntowych, najlepszych na świecie, więc jako dodatek koniecznie sos truskawkowy :)
Deser możecie przygotować w tortownicy lub tak jak my w małych foremkach, które przed napełnieniem można polać płynnym olejem kokosowym, co ułatwi wyjęcie serniczków przed podaniem.
Z nazwy jest to deser ale sprawdzi się też jako śniadanie na słodko lub podwieczorek.
Deser możecie przygotować w tortownicy lub tak jak my w małych foremkach, które przed napełnieniem można polać płynnym olejem kokosowym, co ułatwi wyjęcie serniczków przed podaniem.
Z nazwy jest to deser ale sprawdzi się też jako śniadanie na słodko lub podwieczorek.
Składniki:
- 1 kg jogurtu greckiego
- 250 g chudego twarogu
- 50 g nasion chia
- sok i skórka otarta z połowy pomarańczy
- 2-3 łyżeczki młodego jęczmienia
- 200 ml wody
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 35 g żelatyny
- ksylitol, stewia lub cukier do smaku
- garść truskawek
- 1-2 baldachy kwiatów czarnego bzu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do sera dodaj 700 g jogurtu i wanilią, zmiksuj, dodaj chia, ksylitol, wymieszaj, odstaw na 30 minut do lodówki.
- Pozostały jogurt wymieszaj z młodym jęczmieniem, skórką i sokiem pomarańczy i ksylitolem.
- Truskawki oczyść, zblęduj, zagotuj z baldachem kwiatów czarnego bzu, zredukuj płyn do odpowiedniej konsystencji, wystudź, usuń czarny bez.
- Żelatynę zalej wodą, odstaw na 10 minut do napęcznienia, podgrzej mieszając do rozpuszczenia (nie gotuj).
- Do zielonej masy dodaj 5 łyżek żelatyny, pozostałą wymieszaj z masą białą.
- Do tortownicy lub silikonowych foremek wylej białą masę, wstaw do zamrażarki na 10 minut. Na wierzchu wylej masę zieloną, wstaw do lodówki do stężenia na ok. 4 godz. Przed podaniem polej musem truskawkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz