Akademia
Smaku Sokołów
w swej działalności kładzie nacisk na to, by jedzenie służyło nie tylko
zaspokajaniu głodu, lecz także – by czerpać z niego przyjemność. Kolejne
warsztaty w Akademii odbyły się w niezobowiązującej atmosferze garden party.
Oprócz wspólnego grillowania i przygotowywania
dodatków, ich uczestnicy mogli zdobyć informacje na temat
znaczenia jakości i pochodzenia mięsa, doboru wina do posiłku oraz nowoczesnych, wysokiej jakości
grilli.
Wyjątkowa atmosfera Dworku Ziemiańskiego
w Woli Suchożebrskiej -
siedziby sokołowskiej Akademii
Smaku, służy spotkaniom, które stają się chwilą oddechu w codziennym pędzie.
Wspólne przyrządzanie posiłku i
niespieszne spożywanie go, pozwala na nowo odkrywać bogactwo
smaków.
Warsztaty, w których uczestniczyli blogerzy oraz redakcja magazynu
„Kukbuk”, odbyły się w otaczającym Dworek parku. Pod przewodnictwem Dominika
Moskalenki - szefa kuchni Sokołów – goście przygotowywali grillowane mięsa oraz
proste w wykonaniu, a jednocześnie pomysłowe dodatki do nich – warzywa, sałatki,
salsy, sosy.
Podczas warsztatów, Barbara
Tomczuk, zastępca kierownika w
Dziale Skupu Sokołów S.A. opowiedziała o znaczeniu jakości, bezpieczeństwa i pochodzenia
mięsa. Firma Sokołów, współpracując z polskimi hodowcami w ramach innowacyjnego
programu „Razem w Przyszłość”, ma pełną kontrolę na każdym etapie produkcji
surowca. To daje pewność, że mięso, które trafia do sokołowskich zakładów jest
bezpieczne i wysokiej,
sprawdzonej jakości.
Główne zasady łączenia wina i potraw
przedstawił uczestnikom warsztatów sommelier z firmy Czerwona Oliwka, a o
nowoczesnych rozwiązaniach stosowanych w grillach oraz kryteriach wyboru grilla pod kątem
określonych potrzeb opowiedział przedstawiciel firmy sklepu Top Grille, główny partner marki
Weber.
Sałatka Tajska z
Flanstekiem
Składniki:
- Flanstek Uczta Qulinarna Sokołów 2 szt.
- marchew 1 szt.
- gruszka 1 szt.
- mango 1 szt.
- awokado 1 szt.
- 100 g pomidorków koktajlowych
- papryczka chilli 1 szt
- 150 g sałaty roszponki
- sos winegret
- czarny sezam 10 g
- olej
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa i owoce obieramy i kroimy w plastry lub paski. Papryczkę chilli pokrojoną wraz z pestkami używamy do zamarynowania mięsa, ale także do wzmocnienia smaku awokado. Flanstek przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Po obłożeniu plasterkami papryki marynujemy przez kilkanaście minut.
- Zamarynowaną wołowinę układamy na rozgrzanym ruszcie grilla i grillujemy 3-4 minuty z każdej strony.
- Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa mieszamy z roszponką. Stek po smażeniu odkładamy na chwilę, żeby „odpoczął”.
- Stek kroimy w poprzek włókien. Plastry wołowiny kładziemy na sałatkę, a całość polewamy niewielką ilością sosu winegret i obsypujemy ziarnami czarnego sezamu.
Ziemniaki z grilla z boczkiem i
serem
Składniki:
- średniej wielkości ziemniaki 5 szt.
- boczek surowy wędzony Sokołów 0,5 opakowania
- wędzony ser 50 g
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Nacinamy ziemniaki i uzupełniamy naprzemiennie boczkiem i wędzonym serem, doprawiamy solą i pieprzem.
- Delikatnie zawijamy w folię aluminiową i układamy na rozgrzanym grillu.
Sos z grillowanej żółtej
papryki i czosnku
Składniki:
- papryka żółta 2 szt.
- czosnek 1 główka
- oliwa z oliwek ok. 100 ml
- suszone oregano 1 szczypta
- suszona bazylia 1 szczypta
- pergamin
Sposób przygotowania:
- Paprykę i czosnek grillujemy. Z pergaminu robimy rękaw. Grillowaną paprykę i czosnek wkładamy do rękawa i pozostawiamy na około 10 minut. Paprykę kroimy na pół, usuwamy skórkę i nasiona, czosnek obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki. Oliwę podgrzewamy w rondelku, dodajemy paprykę, czosnek, oregano, bazylię.
- Całość blendujemy na jednolitą masę. Redukujemy i doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Podajemy na ciepło.
Świetna relacja! Było mi bardzo miło z Wami gotować ;-) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają przygotowane przez was potrawy :)
OdpowiedzUsuńBrawo, relacja godna mistrza
OdpowiedzUsuńGotowanie jest fajne, ale gotowanie w plenerze jest potrójnie fajne :)
OdpowiedzUsuń