6/07/2016

Garden party w dobrym smaku - Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów

Akademia Smaku Sokołów w swej działalności kładzie nacisk na to, by jedzenie służyło nie tylko zaspokajaniu głodu, lecz także – by czerpać z niego przyjemność. Kolejne warsztaty w Akademii odbyły się w niezobowiązującej atmosferze garden party. Oprócz wspólnego grillowania i przygotowywania dodatków, ich uczestnicy mogli zdobyć informacje na temat znaczenia jakości i pochodzenia mięsa, doboru wina do posiłku oraz nowoczesnych, wysokiej jakości grilli.


Wyjątkowa atmosfera Dworku Ziemiańskiego w Woli Suchożebrskiej - siedziby sokołowskiej Akademii Smaku, służy spotkaniom, które stają się chwilą oddechu w codziennym pędzie. 

Wspólne przyrządzanie posiłku i niespieszne spożywanie go, pozwala na nowo odkrywać bogactwo smaków.


Warsztaty, w których uczestniczyli blogerzy oraz redakcja magazynu „Kukbuk”, odbyły się otaczającym Dworek parku. Pod przewodnictwem Dominika Moskalenki - szefa kuchni Sokołów – goście przygotowywali grillowane mięsa oraz proste w wykonaniu, a jednocześnie pomysłowe dodatki do nich – warzywa, sałatki, salsy, sosy. 














Podczas warsztatów, Barbara Tomczuk, zastępca kierownika w Dziale Skupu Sokołów S.A. opowiedziała o znaczeniu jakości, bezpieczeństwa i pochodzenia mięsa. Firma Sokołów, współpracując z polskimi hodowcami w ramach innowacyjnego programu „Razem w Przyszłość”, ma pełną kontrolę na każdym etapie produkcji surowca. To daje pewność, że mięso, które trafia do sokołowskich zakładów jest bezpieczne i wysokiej, sprawdzonej jakości.

Główne zasady łączenia wina i potraw przedstawił uczestnikom warsztatów sommelier z firmy Czerwona Oliwka, a o nowoczesnych rozwiązaniach stosowanych w grillach oraz kryteriach wyboru grilla pod kątem określonych potrzeb opowiedział przedstawiciel firmy sklepu Top Grille, główny partner marki Weber. 









 





Sałatka Tajska z Flanstekiem

Składniki:
  • Flanstek Uczta Qulinarna Sokołów 2 szt.
  • marchew 1 szt.
  • gruszka 1 szt.
  • mango 1 szt.
  • awokado 1 szt.
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • papryczka chilli 1 szt
  • 150 g sałaty roszponki
  • sos winegret
  • czarny sezam 10 g
  • olej

Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie warzywa i owoce obieramy i kroimy w plastry lub paski. Papryczkę chilli pokrojoną wraz z pestkami używamy do zamarynowania mięsa, ale także do wzmocnienia smaku awokado. Flanstek przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Po obłożeniu plasterkami papryki marynujemy przez kilkanaście minut.
  2. Zamarynowaną wołowinę układamy na rozgrzanym ruszcie grilla i grillujemy 3-4 minuty z każdej strony.
  3. Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa mieszamy z roszponką. Stek po smażeniu odkładamy na chwilę, żeby „odpoczął”. 
  4. Stek kroimy w poprzek włókien. Plastry wołowiny kładziemy na sałatkę, a całość polewamy niewielką ilością sosu winegret i obsypujemy ziarnami czarnego sezamu.

Ziemniaki z grilla z boczkiem i serem

Składniki:
  • średniej wielkości ziemniaki 5 szt.
  • boczek surowy wędzony Sokołów 0,5 opakowania
  • wędzony ser 50 g
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Nacinamy ziemniaki i uzupełniamy naprzemiennie boczkiem i wędzonym serem, doprawiamy solą i pieprzem. 
  2. Delikatnie zawijamy w folię aluminiową i układamy na rozgrzanym grillu.

Sos z grillowanej żółtej papryki i czosnku

Składniki:
  • papryka żółta 2 szt.
  • czosnek 1 główka
  • oliwa z oliwek ok. 100 ml
  • suszone oregano 1 szczypta
  • suszona bazylia 1 szczypta
  • pergamin

  
Sposób przygotowania:
  1. Paprykę i czosnek grillujemy. Z pergaminu robimy rękaw. Grillowaną paprykę i czosnek wkładamy do rękawa i pozostawiamy na około 10 minut. Paprykę kroimy na pół, usuwamy skórkę i nasiona, czosnek obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki. Oliwę podgrzewamy w rondelku, dodajemy paprykę, czosnek, oregano, bazylię. 
  2. Całość blendujemy na jednolitą masę. Redukujemy i doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Podajemy na ciepło.

4 komentarze:

  1. Świetna relacja! Było mi bardzo miło z Wami gotować ;-) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają przygotowane przez was potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gotowanie jest fajne, ale gotowanie w plenerze jest potrójnie fajne :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger