Lody można przygotować z owoców pozostałych po wyrobie nalewki morelowej. Pięć minut pracy, mrożenie i pyszny domowy deser gotowy. Do przygotowania w maszynce do lodów lub przy pomocy blendera. Polecam bardzo :)
Składniki:
z owoców pozostałych po nalewce:
- owoce pozostałe po przygotowaniu nalewki (ok. 250 g),
- 400 g gęstego jogurtu.
lub
ze świeżych owoców:
- 500 g świeżych moreli,
- 200 g cukru,
- 400 g gęstego jogurtu.
Świeże owoce trzeba wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki. Wodę zagotować z cukrem, włożyć owoce, zagotować, odstawić na min. 6 godzin. Po tym czasie odcedzić na sicie, miazgę owocową wykorzystać do przygotowania lodów, syrop do innych deserów lub napoi.
Przygotowanie bez maszynki do lodów:
- Morele zmiksować z jogurtem, wstawić do zamrażarki, chłodzić ok. 4 godziny. Co 30 minut wyjąć i dokładnie przemieszać łyżką lub zmiksować blenderem.
Przygotowanie w maszynce do lodów:
- Schłodzone morele i jogurt zmiksować, schłodzić w lodówce do 5 stopni.
- Włączyć maszynkę, przelać masę, ukręcić lody.
Podać w pucharkach lub rożkach do lodów.
Ten kolor! Są obłędne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Smak obłędny ;)
UsuńAleż mają piękny kolor!
OdpowiedzUsuń:) też mnie urzekł
UsuńMniaam! W sam raz dla ochłody ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
Dziękujemy za zaproszenie :)
Usuń