5/05/2015

Babka marchewkowo-kakaowa w polewie serowej

Ostanie fiołki z ogródka trafiły na babkę marchewkowo-kakaową i trzeba przyznać było jej z nimi do twarzy :)
Babka jest lekka i wilgotna (jak prawie każde ciasto marchewkowe ;)), polana kremem serowym, znacznie mniej kalorycznym od lukru. Możecie zrezygnować z kremu lub zastąpić go cukrem pudrem, wg. własnych upodobań.



Czas przygotowania:

Składniki:
150 g mąki pszennej,
100-130 g cukru pudru,
2 szklanki drobno tartej marchewki,
3 jajka,
3-4 łyżki kakao,
4 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego,
1/2 łyżeczki esencji waniliowej,
skórka otarta z połowy cytryny,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,

Polewa serowa (opcjonalnie) jest przygotowana z 1/4 składników na krem z przepisu  

Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym.




Przygotowanie:

  1. W jednej misce wymieszać składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, kakao, cukier, sól), przesiać żeby je napowietrzyć. W drugiej misce dokładnie połączyć jajka z olejem, dodać do suchych składników razem z marchewką i skórką z cytryny, wymieszać.
  2. Formę z kominem posmarować masłem (można oprószyć mąką, bułką tartą lub mielonymi migdałami co ułatwi wyjęcie ciasta z formy), przelać ciasto, wyrównać łyżką i stuknąć kilka razy formą o blat żeby ciasto się równo rozlało. 
  3. Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić w formie. Jeśli w trakcie pieczenia zacznie się zbyt szybko przypiekać z wierzchu nakryć kawałkiem papieru do pieczenia lub foli aluminiowej. 
  4. Babkę wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać kremem serowym (przepis).  
  5. Przybrać w dowolny sposób, na zdjęciach jadalne kwiaty fiołka wonnego i srebrna dekoracja cukiernicza.



Tkaniny lniane Kardelen by Mira design


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger