Kiedy znudzą się wam jajka, żurki i biała kiełbasa ;) możecie przygotować na śniadanie pyszne bułeczki pełne smaku i aromatu, wykorzystując świąteczne wędliny.
Czas przygotowania: 10 minut
Porcje: 2
Składniki:
- 2 bułeczki,
- 3 frankfurterki lub kawałek kiełbasy,
- 6 plastrów chorizo,
- 2 liście jarmużu,
- 4 suszone pomidory z oleju,
- 2-3 ząbki czosnku,
- łyżeczka pikantnej pasty paprykowej lub ostra papryka w proszku (wersja pikantna),
- 1 łyżka kaparów,
- 1 łyżka olej z zalewy pomidorów,
- 2-4 plastry cheddara,
- pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Umyty i osuszony jarmuż oderwać od grubych nerwów (zgrubienia wyrzucić), pokroić w cienkie paski. Pomidory, kapary i czosnek posiekać, kiełbaski pokroić na mniejsze kawałki.
- Na oleju podsmażyć kiełbaski, dodać pomidory, kapary, czosnek, pastę paprykową i jarmuż, smażyć 1-2 minuty.
- Ściąć wierzchy bułek, dolne części wydrążyć i zapiec pod rusztem piekarnika lub na patelni. Chrupiące bułki napełnić kiełbaskami, na wierzchu położyć plastry sera, zapiec pod rusztem przez kilkanaście sekund. Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz