Ośmiornica, nieodłączny element diety śródziemnomorskiej, najczęściej podawana jako przekąska. Można się w niej zakochać od pierwszego kęsa lub znienawidzić (to zazwyczaj z powodu jej egzotycznego wyglądu ;) ). W brew pozorom jest dość łatwa do przygotowania, a ugotowanego głowonoga można serwować na wiele sposobów. Najprostszy to ośmiornica marynowana w oliwie i przyprawach, do podania na ciepło lub zimno.
Czas przygotowania:
Składniki:
Marynata:
Przygotowanie:
Czas przygotowania:
Składniki:
- 1 ośmiornica,
- szklanka wody,
- 50 ml octu,
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
- 6-10 ziaren ziele angielskiego,
- 2 listki laurowe.
Marynata:
- 5 łyżek oliwy,
- 5 ząbków czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Łatwiejsza w przygotowaniu jest ośmiornica mrożona, wcześniej oczyszczona, którą trzeba rozmrażać w lodówce przez kilka godzin a przed gotowaniem tylko usunąć oczy umiejscowione między głową i mackami i ew. błonę w środku worka. Świeżą zazwyczaj trzeba wcześniej wypatroszyć i porządnie oklepać tłuczkiem do mięsa.
- W rondlu zagotować wodę z przyprawami i octem. Worek przekręcić na drugą stronę, macki które są twardsze od pozostałej części zanurzyć kilka razy we wrzątku po 5 sekund po czym włożyć całego głowonoga. Nie trzeba dolewać więcej wody ponieważ w trakcie gotowania ośmiornica i tak puści dużo soków.
- Gotować pod przykryciem 30-40 minut sprawdzając twardość w najgrubszej części macki. Czas gotowania jest uzależniony od wielkości głowonoga (ok. 30 min/1 kg).
- Czosnek pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Ośmiornicę wystudzić, pokroić na mniejsze kawałki, pokryć marynatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz