Dziś dzień makaronu więc nawiążę do tematu, choć na dobry makaron zawsze jest odpowiednia pora :).
Szybka, pyszna zupa z pieczoną gęsią. Całą gęś można upiec na obiad a zupę przygotować z tego, co nam zostanie z wielkiego ptaka.
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 125 g makaronu Czaniecki w kształcie ryżu,
- 1 l bulionu,
- 450 g mrożonego groszku,
- 4 liście zielonego jarmużu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 serka mascarpone,
- 600-800 g pieczonej gęści (razem ze skórą),
- 1/2 pikantnej papryczki,
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1/3 łyżeczka suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka tłuszczu wytopionego z gęsi.
Przygotowanie:
- Ugotować makaron (9 minut w solonej wodzie).
- Na gęsim tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę przekrojoną na pół. Usunąć papryczkę, dodać mrożony groszek, bulion, bazylię i tymianek, gotować 7 minut.
- W międzyczasie pokroić gęś w cienkie paski.
- Do zupy dodać porwane lisie jarmużu (tylko miękkie części bez nerwów), gotować 3 minuty.
- Z zupy wyłowić ok. 1/3 warzyw. Do pozostałej części dodać serek mascarpone i zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.
- Zupę wymieszać z makaronem i rozlać na talerze. Na środku każdego położyć porcję ugotowanych warzyw i pieczonej gęsi. Można też posypać natką pietruszki lub świeżymi ziołami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz