Jestem zwolenniczką jadania surowych owoców i warzyw (z wyjątkiem tych nie jadalnych na surowo :)). Na surowo można zjeść np. młodą kalarepkę. To wyjątkowe warzywko. Ma dużo witamin i składników odżywczych. Jedna krzepka kalarepka pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Po zamarynowaniu na cienkich plastrach pojawiają się subtelne rysunki, takie mini obrazy, które można wkomponować w zwykle sałatki.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 2
Składniki:
Przygotowanie:
Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 2
Składniki:
- 2 małe kalarepki,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- mix liści sałat i listki kalarepy,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- oliwa lub olej cytrynowy,
- 1 łyżeczka miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Umyte kalarepki pokroić w cienkie plastry. 2-3 łyżki oliwy połączyć z octem jabłkowym lub innym smakowym octem domowym, miodem, solą i pieprzem, włożyć plastry kalarepy, wymieszać, marynować 15 minut.
- Pomidorki koktajlowe podpiec na patelni.
- Na talerzach rozłożyć plastry kalarepy, na nich pozostałe składniki, skropić marynatą, posypać grubo mielonym pieprzem.
Bardzo lubię kalarepkę, ale marynować to jej jeszcze nie marynowałam. Muszę kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuń