Słodki, pyszny, puszysty... bez mąki i cukru, prosty w wykonaniu.
Z dodatkiem skórki z cytryny i ziół, które się
sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem miętowo-bazyliowym nabiera
wyjątkowej świeżości. Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle
udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką
amerykańską.
Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się nie da :)).
Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się nie da :)).
Składniki:
- 1 kg zmielonego twarogu,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- 4 jaja,
- skórka otarta z 2 cytryn,
- sok z ½ cytryny,
- 1 łyżka posiekanego estragonu,
- 2 łyżki posiekanej stewii,
- nasiona z 1 laski wanilii.
Spód:
- 100 g ciastek owsianych,
- ½ szklanki mielonych migdałów,
- 3 łyżki masła migdałowego,
- 4 łyżki oleju kokosowego.
Sos:
- Duża garść listków bazyli,
- Garść listków mięty,
- 3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu,
- ½ szkl. pistacji (wyłuskanych, nie solonych),
- sok z ½ cytryny.
- 1-2 łyżki masła migdałowego
1. Olej kokosowy lekko podgrzać, wystudzić, dodać do pozostałych składników spodu i wszystko zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć na dno formy, odstawić do lodówki.
2. W blebderze umieścić ser, jaja, ksylitom (można go wcześniej zmielić na puder przy użyciu młynka do kawy), skórkę z umytych i sparzonych cytryn, sok z ½ cytryny i nasionka wanilii, zmiksować na gładką masę. Do masy dodać posiekaną stewię i estragon, wymieszać.
3. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać na migdałowy spód, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki do dalszego chłodzenia min. kilka godzin.
4. Listki bazylii i mięty zblanszować: wrzucić do gorącej wodę na 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem. Odsączyć, dodać pozostałe składniki sosu (zostawić pół porcji pistacji do dekoracji), zmiksować blenderem.
5.Zimny sernik posmarować bardzo cienką warstwą masła migdałowego, posypać posiekanymi pistacji, schłodzić. Podawać z sosem miętowo-bazyliowym.
Łał, niesamowicie oryginalny sernik :) Ciekawa jestem jego smaku :)
OdpowiedzUsuń