9/09/2014

Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej

Śledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i rozpływającej się w ustach galaretki. Ostre śledzie z warzywami rozgrzewają kubki smakowe, a galaretka owocowa przyjemnie łagodzi smak.
Przepis nagrodzony w konkursie „POLSKA ze SMAKIEM”, organizowanym przez Kuchnię+ .





Składniki:
  •     5 filetów śledziowych z zalewy
  •    2 szalotki
  •    ½ czerwonej peperoni
  •    2 bulwy kopru włoskiego
  •    2 winne jabłka
  •    350 ml cydru 
  •    150 ml soku jabłkowego
  •    kilka gałązek świeżego tymianku
  •    3 łyżeczki żelatyny
  •    1 łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego
  •    Czerwony pieprz do dekoracji
  •    100 ml wody
  •    3/4 szklanki octu jabłkowego (najlepiej domowego)
  •    Szczypta cynamonu
  •    3 łyżki cukru
  •    Olej Kujawski z Bazylią

Przygotowanie:
  1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, kilka razy zmieniając wodę, osuszyć, ułożyć w szklanym naczyniu. Posypać poszatkowanym koprem włoskim, szalotkami i pepperoni. Wymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać śledzie, szczelnie zamknąć, odstawić na kilka godzin do lodówki.
  2. W tym czasie przygotować galaretkę cydrową: jabłka obrać (lub zostawić skórkę), pokroić w drobną kostkę, zalać schłodzonym cydrem żeby nie czarniały. Sok jabłkowy zagotować na wolnym ogniu z dwiema gałązkami tymianku, szczyptą pieprzu i soli. Wyjąć tymianek, wsypać żelatynę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać cydr w którym moczyły się jabłka. 
  3. Do płaskiego naczynia wlać kilka łyżek galaretki, tak żeby przykryć dno, wsypać połowę jabłek, równo rozłożyć, posypać listkami tymianku, wstawić na kilka minut do zamrażarki. Gdy galaretka się zetnie dodać pozostałe jabłka i galaretkę, posypać listkami tymianku, odstawić do lodówki. 
  4. Śledzie pociąć na mniejsze kawałki, każdy położyć na prostokącie galaretki cydrowej, obok wyłożyć porcję warzyw z marynaty, całość skropić Olejem Kujawskim z bazylią, posypać świeżym pieprzem. 

Jabłka wolności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger