6/16/2017

Jak zrobić domową mąkę i makę bezglutenową

Coraz większą popularnością cieszą się chleby i bułeczki wypiekane w domu. Wychodzimy z założenia, że jak sami je sobie upieczemy to wiemy co jemy. Okazuje się, że nie do końca jest to prawdą, bo na jakość domowego pieczywa poza miłością, jaką wkładamy w jego wykonanie, istotny wpływ ma jakość użytych surowców gł. mąki. Tak więc, w pełni możemy kontrolować proces wypieku ale niestety niewiele wiemy o tym co się działo z mąką zanim trafiła z pola do naszej kuchni. Sprawa robi się jeszcze bardziej skomplikowana, kiedy jesteśmy na diecie bezglutenowej. Do wyboru mamy sklepowe mąki bezglutenowe lub gotowe mieszanki, których skład wypisany na opakowaniach może zjeżyć włos na głowie od samego czytania nie wspominając już nawet o ich wygórowanej cenie. Alternatywą kupnych mąk mogą być mąki przygotowane ze składników bezglutenowych w domu. Celowo piszemy "przygotowane" bo czasami nie wystarczy samo mielenie, np. mąkę kokosową i jaglaną trzeba wysuszyć w piekarniku. Niezależnie od nakładów poniesionych na produkcję domowych mąk są one i tak tańsze od tych ze sklepu a ich wykonanie jest banalnie proste. Wystarczy dobrej jakości surowiec (ziarna, kasze, wiórki, pestki itp.) oraz szybkoobrotowy blender. My wybraliśmy G21 Smart Smoothie Vitality o dużej mocy 1680 W oraz 32000 obr/minutę z możliwością regulacji. Nie bez znaczenia była także bardzo duża pojemność kielicha bo aż 2,5 l. Dobrze wygląda, nie tańczy po blacie w trakcie miksowania i z powodzeniem może zastąpić inne AGD. Ogólnie dobry stosunek jakości do ceny.
My kochamy chleb i bułeczki ale od jakiegoś czasu wycofujemy pszenicę z naszego menu i eksperymentujemy z różnymi dietetycznymi wypiekam. Nasz chleb powszedni to chlebek gryczany lub jaglany, do którego dodajemy mąkę kokosową, owsianą, migdałową, chia, siemię lniane, zioła... a wszystkie mąki przygotowujemy teraz w domu.   





Jak zrobić domową mąkę? 

1. Mielimy ziarno lub płatki. Wsypujemy do blendera ok. 200-300 g surowca i po ok. 30 sekundach mamy mąkę. My tak miksujemy mąkę owsianą, gryczaną, orkiszową, żytnią, ryżową, czasami mąkę jaglaną miksujemy też z płatków. 

2. Gotujemy ziarna i suszymy. Surowiec trzeba ugotować a następnie wysuszyć w piekarniku. Tym sposobem przygotujecie np. mąkę z ciecierzycy i jaglaną. 

3. Tłoczymy olej, wytłoczyny suszymy. Tak przygotowujemy maki z roślin oleistych (np. siemię lniane, dynia, słonecznik itp.) ale potrzebne jest urządzenie do tłoczenia oleju. My takiego jeszcze nie posiadamy więc o tych mąkach nie będziemy pisać.

4. Wykorzystujemy odpady po przygotowaniu mleka roślinnego - to najlepsza metoda na zrobienie mąki kokosowej, której cena w sklepie dochodzi do 100 zł/kg. 



Jak zrobić mąkę kokosową /mleko kokosowe

Mąkę kokosowe możecie zrobić z miąższu świeżego kokosa lub suszonych płatków i wiórków, które umieszczacie w kielichu blendera, zalewacie gorącą woda (w stosunku 1:5) i miksujecie. Jeśli nie macie szybkoobrotowego blendera wiórki i płatki kokosowe trzeba moczyć kilka godzin przed zmieleniem, najlepiej odstawić je na noc.

Składniki:

  • 200 g wiórków lub płatków kokosowych (lub miąższ ze świeżego kokosa)
  • 1,6 l gorącej wody  
Przygotowanie:
  1. Wiórki wsyp do kielicha blendera, zalej litrem wrzącej wody, zmiksuj na najwyższych obrotach (im dłużej tym lepiej). W blennderze G21 Smart Smoothie Vitality wykorzystujemy automatyczny program do przygotowania mleka sojowego.
  2. Mleko wylej na sitko wyłożone gazą, poczekaj aż odcieknie, resztę wyciśnij wykręcając gazę. Odciśnięte wiórki ponownie przełóż do kielicha blendera, zalej pozostałą wrzącą wodą (0,6 l), zmiksuj, przecedź przez gazę i mocno odciśnij.
  3. Wiórki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i susz przez 90 minut w temperaturze 80 st.C (termoobieg) lub 100 st.C (grzanie góra-dół). W trakcie suszenie możesz je kilka razy przemieszać żeby się równo suszyły.
  4. Suche wiórki ponownie zmiksuj w blenderze i przesyp do szczelnego pojemnika. 


Jak zrobić mąkę jaglaną?
Wystarczy suchą kaszę zmiksować w blenderze, jednak tak przygotowana mąka będzie lekko gorzka, co będzie też wyczuwalne w przygotowanych potrawach. Taką właśnie mąkę najczęściej kupujecie w sklepach.

Jak zrobić mąkę jaglaną idealną?
Składniki:

  • 1 kg kaszy jaglanej
  • woda
Przygotowanie:
  1. Kaszę wypłucz pod gorącą wodą, tak długo aż woda będzie przeźroczysta, przełóż na sitko, przelej wrzątkiem, odstaw do odcieknięcia.
  2. Przełóż kaszę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i susz przez 60 minut w temperaturze 100 st.C (termoobieg) lub 120 st.C (grzanie góra-dół). W trakcie suszenie możesz je kilka razy przemieszać żeby się równo suszyła.
  3. Kaszę zmiksuj w blenderze i przesyp do szczelnego pojemnika. 

Jak zrobić mąkę z ciecierzycy?
Składniki:

  • 600 g ciecierzycy

Przygotowanie:

  1. Ziarna przesyp na patelnię i upraż (aż poczujesz orzechowy zapach), ale uważaj żeby ich nie przypalić. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
  2. Ziarna podziel na trzy partie i zmiel w blenderze kielichowym, mąkę przesiej przez sitko, przechowuj w szczelnym pojemniku. W blennderze G21 Smart Smoothie Vitality wykorzystujemy automatyczny program do mielenia orzechów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger