Tratę można jeść na zimno i ciepło (my zdecydowanie wolimy na ciepło) z sosem czosnkowym, jogurtowym lub domowym ketchupem.
Czas przygotowania: 65 minut
Porcje:
Składniki:
- 300 ml gęstego jogurtu
- 150 g mozzarelli
- 2 garście szpinaku
- 1 szkl. pokrojonych różyczek brokuła
- 2 długie bataty
- 1/2 chili posiekane
- 3 ząbki czosnku starte na tarce
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 szklanki świeżych ziół (np. tymianek, oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi)
- 1/2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Bataty umyj, podpiecz w folii aluminiowej (20 minut w 180 st.C), wystudź. Następnie pokrój w plastry, skrop oliwą, wymieszaj z ziołami prowansalskimi, wyłóż tortownicę (jak na zdjęciu).
- Brokuły zblanszuj - wrzuć na minutę do wrzącej wody z dodatkiem szczypty soli i cukru, przełóż łyżką cedzakową do lodowatej wody i dobrze odsącz na sitku. Szpinak pokrój w paski, wyłóż na pataty razem z brokułami.
- Jajka wywieszaj z jogurtem, świeżymi ziołami, czosnkiem, chili, solą i pieprzem. Jeśli nie liczysz kalorii dodaj parmezan. Masę jajeczną wylej na tartę, posyp porwaną mozzarellą i sezamem. Piecz 30 minut w 190 st.C.
super tarta <3 kiedyś robiłam na spodzie z tartych batatów, ale takie całe chyba wyglądają lepiej!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńNie trzeba trzeć, trochę szybciej i taka bardziej rustykalna 😉
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za miłe słowa 🙂
Usuńa jogurt? do masy jajecznej?
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
Tak :) jogurt do jajek 👍
Usuń:)
OdpowiedzUsuńJeśli tarta smakuje tak jak wygląda, to musi być przepyszna. Bynajmniej wygląda bardzo apetycznie. Super, że na tego typu blogach można znaleźć wiele przepisów, które warto wypróbować.
OdpowiedzUsuń